Vůdce UKIP Nigel Farage tvrdil, že výsledek řeckého referenda ukázal, že Evropská unie ‚zmírá‘. Řečtí voliči asi 61 procenty ku 39 procentům zamítli balíček zbídačujících opatření, o která se snažila EU výměnou za pokračování v rozsáhlých půjčkách na vykoupení z dluhů. Během několika následujících dnů by mělo dojít k naléhavým jednáním k dosažení pro Řecko lepší dohody, ale několik analytiků spekulovalo, že nejpravděpodobnějším výsledkem bude odchod této země z eura. To by vedlo ke značné inflaci, jelikož by nová řecká měna proti euru devalvovala a importy by značně zdražily, což uvalí na obyvatelstvo po letech bídy a ekonomického poklesu další utrpení.


Pan Farage Řeky za odmítnutí požadavků Bruselu ve vzkazu na Twitteru pochválil.

„Teď už projekt EU zmírá. Je fantastické vidět odvahu Řeckého lidu, jak čelí politickému a ekonomickému vydírání Bruselu,“ napsal.

„Chválím Řecký lid za to, že EU prohlásil za blafování.“

Avšak průzkumy veřejného mínění z pátku ukázaly, že 74 procent či více Řeků si chce euro jako měnu ponechat.

A řecký ministerský předseda Alexis Tsipras řekl, že po výsledcích referenda je už jeho mandát jasný: „Jsem si vědom, že mandát, který jste mi dali, není mandátem k odtržení od EU.“

Popsal toto hlasování jako „světlý den historie Evropy.“

I komik David Schneider uvítal výsledek tohoto referenda, ale shledal to jako zvláštní, že se k němu přidal i pan Farage.

„Je to všechno poněkud bizarní, když se na Twitteru řecká strana za referendum, jakožto levičáci proti zbídačování, plácají po zádech s Ukipanama. Dej si rakii, Nigele,“ napsal.

[quote align="center" color="#999999"]

  • www.VEDOMI.cz
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: independent.co.uk