Divili jsme se relativní absenci reakcí Ruska na prodloužení sankcí a zmrazení aktiv v Evropě a teď už vidíme první větší krok. Ruský president Vladimir Putin potvrdil nové proti-sankce dnes ráno, když prostě MMF (tj. na US daňové poplatníky) a ukrajinskou ‚americkou‘ ministryni financí hodil přes palubu… [quote align="center" color="#999999"] „Moskva už kvůli současnému poklesu cen ropy nemůže dále Ukrajině poskytovat slevy na plyn.“ Cena musí být na úrovni jako u ostatních zemí jako Polsko, dodal.[/quote]


Zatímco Christine Lagarde dala jasně na srozuměnou, že je na Ukrajině (ale ne v Řecku) ochotná utrácet peníze jiných lidí, ať už Ukrajině zbankrotuje, nebo ne, tak by člověk mohl nabýt podezření, že konec slev na plyn MMF třeba rozbije očekávání růstu na Ukrajině, čímž jí ještě více znemožní ospravedlnit vrhání ještě hůře vynaložených peněz na místo těch tam špatně nasypaných…

[quote align="center" color="#999999"]

Zbývá Ukrajině ještě nějaké zlato, s nímž by si namazala skluzy?[/quote]

* * *

Jak jsme se ptali už před tím, je to snad počátkem ruských kroků k odříznutí Ukrajiny ze záchranného lana?

Toto je na události bohaté období v plynových vztazích mezi EU a Ruskem. Existující plynové propojky mezi EU a Ruskem.

Tak, jak by šel ten poslední vývoj ruského plynovodového valčíku interpretovat? Existují tři možné scénáře:

  • i) Turecký proud jen pro Turecko a Severní proud pro EU. V tomto scénáři by se Rusko zaměřilo na stavbu prvního článku Tureckého proudu, aby jak se nedávno dohodlo s Ankarou, do něj do roku 2016 odklonilo současných 14 miliard m3 ročně nyní dodávaných do Turecka přes Transbalkánský plynovod (procházející Ukrajinou, Moldávií, Rumunskem a Bulharskem). To by Rusku umožnilo těžit z ohromných investic už vynaložených na „ruský Jižní koridor“ a využít potrubí Jižního proudu, které už bylo dodáno do přístavu ve Varně i lodí ke kladení potrubí už umístěných v Černém moři.
  • ii) Rozšíření Severního proudu jako vyjednávací páky k postupu s Tureckým proudem. V tomto scénáři by Rusko navrhlo rozšíření Severního proudu tak, aby získalo další vyjednávací páku na vyjednávání s Tureckem (a Řeckem) a k rychlému postupu s celým projektem Tureckého proudu se zajištěním lepších komerčních podmínek. To by Gazpromu umožnilo vyhnout se dalším kontroverzím kolem plynovodu OPAL spolu s přímými dodávkami na jihoevropský trh. Takto by schopnost Gazpromu dodávat do jižní Evropy nezávisela na dalších plynovodech mezi severem a jihem pod vládou EU a Gazprom by si mohl udržet některé cenové rozdíly mezi severním a jižním trhem.
  • iii) Žádné plynovody, jen politika. V tomto scénáři nemá Rusko v úmyslu postavit ani celý Turecký proud (ale nanejvýš první článek pro turecký trh) ani rozšiřovat Severní proud. Účelem těch návrhů je jen uvnitř EU v okamžiku, kdy přitvrzuje ve svém postoji proti Rusku v Ukrajinské krizi, vytvořit rozkoly, kdy Německo bude upřednostňovat Severní proud; Itálie s Řeckem upřednostňovat Turecký proud, a také mezi EU a členskými státy (např. akcemi členských států v rozporu s bruselskou strategií diverzifikace s odklonem od Ruska) a i uvnitř jednotlivých zemí EU (vyvoláním rozkolů mezi zájmy vlád a energetických společností). V takovémto scénáři by takovýto plynovodový valčík tedy představoval novou kapitolu v neustálé ruské strategii, rozděl a panuj, uplatňované tváří v tvář energetickému trhu EU.

* * *

S tím, jak je pořád na stole potenciální příklon Řecka k Rusku (jelikož MMF odmítl řeckou nabídku), a s podivnými novými spojenci na Středním východě to vypadá, že to ekonomické harašení zbraněmi se Washingtonu zase jednou vrátí jako bumerang, jelikož Ukrajina přechází ze stavu zhrouceného státu ke státu ještě zhroucenějšímu.

* * *

[quote align="center" color="#999999"]

  • www.VEDOMI.cz
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: zerohedge.com