Ruský trh je možná pro investory „nejslibnějším“, soudí americký miliardář Jim Rogers, který poskytl interview pro rádio Sputnik v rámci Petrohradského mezinárodního ekonomického fóra. „Byl jsem naladěn vůči Rusku pesimisticky v průběhu 47 let. Ale v posledních několika letech se Rusko mění, a proto se měním také já", prohlásil, a dodal, že „investice do změn" mohou přinést „hodně peněz". Rogers se také vyjádřil kladně o bance pro rozvoj BRICS, která, podle slov náměstka ministra financí RF Sergeje Storčaka, zahájí svou činnost 7. července. Z hlediska amerického miliardáře „může banka BRICS změnit svět".


„Víte, svět byl pod vládou Mezinárodního měnového fondu, Světové banky a jiných Amerikou kontrolovaných organizací, a když odpovídá za všechno jen jeden hráč, není to vůbec užitečné. Teď budeme mít konkurenci", prohlásil.

Dohoda o založení banky BRICS byla podepsána v červnu 2014 v Brazílii. Předpokládá se, že se stane jednou z největších institucí pro rozvoj financování infrastrukturních projektů ve státech BRICS a rozvojových zemích.

V besedě s novináři kritizoval Rogers také ekonomickou politiku, jejíž pomocí Washington sám napomáhá podle jeho názoru sbližování jiných zemí, zejména Ruska a Číny.

[quote align="center" color="#999999"]

„Mám podezření, že dokonce Japonsko se bude v konečném důsledku sbližovat s Ruskem, prostě proto, že to bude potřebovat. Právě tu budou dopravní trasy, právě tu jsou přírodní zdroje", vysvětlil Rogers.[/quote]

Miliardář vyjádřil rovněž nedůvěru k projektu Transatlantického obchodního a investičního partnerství mezi EU a USA.

„Bohužel z nějakého důvodu nám USA neodhalují detaily Transatlantického partnerství. Předpokládá se, že Amerika je otevřená a průzračná demokracie, a najednou schvalují návrh zákona, a lidem neříkají, pro co mají hlasovat a co v tom návrhu je", soudí Rogers. Dodal, že pro něho jako amerického občana to je „divné a znepokojivé".

[quote align="center" color="#999999"]

  • www.VEDOMI.cz
  • [/quote]

    Zdroj: sputniknews.com