Zaprvé bych vám chtěl sdělit, že pracuji na dvou interview, o kterých si myslím, že pro vás budou zajímavá: jedno s Michaelem Hudsonem a druhé s expertem na Sýrii, který chce radši zůstat v anonymitě. Obě by měla být velice zajímavá. Dejte mi ale ještě pár dnů, než vám je poskytnu. Teď k Ukrajině. Přečtěte si prosím tuto zprávu: ZDE a ZDE Shrnuto: tato situace je VELICE napjatá.


Posloucháte-li propagandu junty, tak to vypadá, že je to přípravný útok k nadcházející „reconquistě“ Donbasu, tak to ale zrovna být nemusí. Mé vlastní hodnocení je takové, že to nejspíš není předehrou k masivnímu útoku Ukronacistů, nýbrž že jde určitě o pokus vyprovokovat Rusko a sabotovat jakákoliv probíhající vyjednávání spolu s poskytnutím záminky Impériu, aby mohlo požadovat prodloužení sankcí. Říkám to proto, že podle mě zprávy Ukrajinců jsou teď z Novorossijců nesmírně vyděšené: už dvakrát byly jejich protiútoky zastaveny (Minskem 1 a Minskem 2) až v posledním okamžiku, ale nikdo nevěří, že by mohlo dojít k Minsku 3. Jinými slovy, pokud Ukronacisté zaútočí, tak podstupují obrovské riziko. Mohu se mýlit, ale cítím to tak, že se pokusí zdržovat ovšem jinak nevyhnutelný okamžik, kdy budou muset zahájit svůj poslední útok.

Evropa a OSCE přijímají k těmto událostem typicky bezpáteřní postoj. OSCE zdráhavě referuje, že Ukronacisté přitáhli zpátky spoustu těžkých zbraní a že každý den jsou zabíjeni civilisté. EU se úporně dívá stranou.

Je dost jasné, že Kerry, Nuland a spol. nepochytili nic od Lavrova a Putina a že „kárná eskalace“ je US odpovědí na ruské odmítání poddat se.

Rusko oficiálně trvá na svém původním postoji. Zachycuji však také změnu tónu. Už probíhají veřejné diskuse o potřebě svolat Federální radu, aby vrátila Putinovi pravomoc přistoupit na Ukrajině k vojenským akcím, bude-li jich zapotřebí. Vypadá to, že existuje konsensus, že když Ukronacisté podepsali M2A, tak jej teď musí dodržet, a že žádné „M3A“ ani žádné jiné vyjednávání neprobíhá. Někteří hodně vysocí politici už naznačili, že když Ukronacisté opět zaútočí, tak se znova „uzavírají všechny sázky“, čili jak je US oblíbený výraz, „všechny volby jsou na stole.“

Čím dál silněji nabývám dojmu, že Rusko bude odporovat jakémukoliv „úsilí“ čili vyjednávání. Ukrajinské návrhy, že tento nebo tamten nápad se musí prodiskutovat, Moskva souhrnně zavrhuje. Vypadá to, že Rusové dospěli k závěru, že mají Ukrajince, EU a USA přesně tam, kde je chtěli mít, a že je teď tím nejlepším, co se dá dělat, je vyčkávat.

Jinými slovy, ani Ukronacistická junta, ani její US patroni v tomto okamžiku z Ruska nic nevymáčknou. Věřím, že to chápou. A co hůř (pro ně), čas běží a ukrajinská ekonomika už v podstatě zkolabovala a ze všech praktických hledisek je už ve stavu bankrotu (Rada bude hlasovat, aby Jacovi dovolila vybrat si věřitelem, kterým se zaplatí – nebo nezaplatí – což je v podstatě přiznání bankrotu).

Nedojde-li k nějakému druhu zázraku, tak Ukronacisté budou muset prostě zaútočit, jelikož válka, nebo lépe řečeno (z jejich hlediska) ruská „invaze“ (která by byla samozřejmě osvobozením) je teď už jejich jedinou poslední možností, která jim zbyla, aby zakryli totální kolaps nejen US ukrajinské politiky, nýbrž i celého projektu „Nezávislé Ukrajiny“.

Samozřejmě, že velice reálnou možností je i velký útok pod falešnou vlajkou.

Pár následujících měsíců bude velice, velice nebezpečných.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podívejte se na nové webové stránky nezávislého časopisu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    The Saker