Bylo to před asi dvěma lety, kdy jsme shrnuli všechny známé a potvrzené zmanipulované trhy. Libor – úrokové sazby (link) ISDAfix – swapy (link) Platts – ceny ropy (link)' WM/Reuters – směnné kurzy (link) High-Frequency Trading – akcie (link)


Od té doby se věci hnuly jen k horšímu pro ty, co věří ve spravedlivé a efektivní trhy, s tím, že teď už nejenže nespočetné další banky přiznávají, že i ony manipulovaly Libor a Směnné kurzy, a to ani nemluvě o zlatu (ano i zlato bylo manipulováni, ať to zní jakkoliv nemožně), a tak když nakonec Komise pro cenné papíry vyšťourala, jak ti rošťáci manipulovali, jak cenovými indexy akcií a zlata, tak když nakonec ti největší mistři manipulací ze všech, tj. světoví centrální bankéři, v roce 2015 rozpoutali rekordní blitzkrieg k zaplavení světových trhů likviditou, když se rozhodli že to bude tento rok, kdy centrální bankéři monetizují všechny ty provázané sítě všeho, co se vydává.

Vše kulminovalo včerejším urovnáním, ve kterém pět největších světových bank včetně JPM, Citi a Barclays souhlasilo s přiznáním viny ve vyšetřování manipulací se směnnými kury.

A ke zděšení Bloomberg, veřejnost jen zívá.

Údiv Bloombergů pokračuje:

[quote align="center" color="#999999"]

Před pouhým rokem by byla trestní obvinění proti hlavním US bankám považována za nemyslitelná s tím, že právníci a analytici pohlíželi na usvědčení ze zločinu za trest smrti a hrozbu pro samotný finanční systém. Teď, když jim udělili odpustky, které těmto zápůjčním ústavům umožní pokračovat v provozu i po přiznání k trestnému činu, se vládě podařilo tyto firmy potrestat spolu s tím, že je ochránila před osudovými následky. [/quote]

I ostatní, včetně těch, kdo v tomto průmyslu pracují, z toho zrovna tak žasnou:

[quote align="center" color="#999999"]

„To je poprvé, kdy přiměli Citigroup, JPMorgan nebo kteroukoliv US banku, aby přiznala vinu v podstatě ke zločinnému jednání – a to je pro americké finance strašný den,“ řekl analytik CLSA Ltd. Mike Mayo v televizním interview s Bloomberg. „Když o tom říkají, že je to spíš ohlížení se zpět než vyhlížení vpřed.“ [/quote]

Trh je však potěšen, když akcie Barclays, UBS a RBS rostou.

[quote align="center" color="#999999"]

„To je trochu ujeté, ne?“ řekl v telefonním interview Christopher Wheeler, v Londýně sídlící analytik Atlantic Equities LLP. „Vypláznou 5,8 miliardy $ a pak jen všichni krčí rameny.“ [/quote]

A když je to teď už oficiální, že akcie byly za zločiny odměněny, tak proč by se o to měla veřejnost dál starat?

[quote align="center" color="#999999"]

Co se týče vší té tlumené reakce na středeční zprávy, teď Greg Donaldson z Donaldson Capital Management LLC vyjádřil obavy, že trestní obvinění by se teď už mohla stát rutinou. „Jakmile překročíte tu červenou linii a přiznáte, že jste udělali něco zlého, tak jste otevřeli Pandořinu skříňku,“ řekl Donaldson, předseda v Indii sídlící firmy Evansville, která spravuje asi 1,1 miliardy $. „Tohle urovnání právě přemístilo brankovou tyč.

Pokud se usvědčení stanou až příliš běžnými, mohla by vláda přikročit k prosazování ještě tvrdších trestů. [/quote]

Což je pointa: vláda nebude prosazovat nic, co by opravdu banky zabolelo. A to pokaždé i příště.

Protože ve věku založených stíhání a „podmínek“ za zločinné jednání i pro recidivistické banky jako UBS, si veřejnost už uvědomila, že to je jen zoufalé předvádění se s tvrdostí na banky a s jejich stíháním „za zločin“, zatímco president si s nimi sedne do zadní komůrky a s těmi bankami se tam domluví, když ty odsouhlasí, že pod pláštíkem zločinného chování zaplatí trošku větší pokutu, a pak budou díky odpustkům SEC provozovat svůj „business jako obvykle“, takže dosaženo nebude absolutně ničeho.

Ouha, řekli jsme, že banky zaplatí pokuty? Mysleli jsme jejich akcionáře.

A co se týče toho, jak byla ta „trestní“ obvinění závažná, tak jsme potěšeni, když shrneme, kolik bankéřů bylo uvězněno, odvedeno v poutech a eskortováno do žaláře.

0.

A když je to tak, potom doufáme, že jsme tím vysvětlili, proč ani veřejnost to už vůbec neoblblo, aby skočila na ten kec o „trestním postihu bank.“

 

Protože do teď se už všichni dověděli, kdo to má v US vládě na povel.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: zerohedge.com