Jakou část teroristických útoků, radikálních a extremistických činů, sestřelení či tajemných pádů letadel mají na svědomí vládní špionské organizace ve snaze dosáhnout nevysvětlených cílů? Je to 0 %, 100 %, nebo něco mezi tím? Každý, kdo se zajímá o Rusko, slyšel spekulace o tom, že Vladimir Putin nechal v září 1999 vybuchnout „teroristické“ bomby ve čtyřech bytových budovách ve snaze dotlačit Rusko do Druhé čečenské války a pojistit si zvolení prezidentem. …


Mnoho lidí věří, že teroristé byli ve skutečnosti agenti FSB, a pravděpodobně to tak bylo. Je pro nás mnohem snazší věřit, že se Putin dopustil něčeho tak strašného, než připustit, že by něčeho takového mohli být schopni i naši politici. Je to ale realistický přístup?

A co listopadové sestřelení ruského vojenského letounu nad tureckým vzdušným prostorem? Šlo o nešťastný incident, nebo o záměrný a úspěšný pokus Spojených států narušit rostoucí spolupráci mezi Moskvou a Ankarou?

A co případ Alího Fajáda? Američtí agenti se v roce 2014 v Praze vydávali za kolumbijské teroristy a snažili se koupit zbraně od Fajáda, údajného příslušníka libanonské vojenské rozvědky. Minimálně jedna ze stran se zapletla do něčeho skutečně ošklivého.

A co osahávání žen muslimskými muži v německých městech? Došlo k tomu spontánně, nebo to mohlo být zorganizováno příslušníky německých tajných služeb ve snaze zvrátit německou uprchlickou politiku? Nebo za tím stála tajná služba jiné země, třeba Mossad?

Pokud jste na otázku z úvodu odpověděli 0 % a věříte, že spřátelené tajné služby by nikdy nepáchaly násilí na svých lidech nebo spojencích, odmítnete tuto úvahu jako nepodložené konspirační teorie. Pokud ale vaše odpověď nebyla 0 % a snažíte se najít smysl současného světového dění, pravděpodobně máte více otázek než odpovědí.

Erik Best

  • Další články autora jsou k dispozici  ZDE.

Tento článek vyšel původně ve Final Wordu.  Pro bezplatný odběr Final Wordu v češtině emailem vyplňte prosím svoji adresu ZDE .