V pátek jsme referovali, že čínské a ruské námořnictvo v polovině května poprvé v historii začne s významným společným námořním cvičením ve Středozemním moři. RT citovala mluvčího čínského ministra obrany Geng Yanshenga, jak říkal, že „Cílem je prohloubit praktickou spolupráci mezi oběma zeměmi a zvýšit schopnost našich námořnictev společně řešit hrozby námořní bezpečnosti,“ ale diplomaticky dodal, že „toto cvičení není zamíření proti žádné třetí straně a nemá nic společného s regionální situací.“


A to opět na pozadí „upgradovaných japonsko-amerických vojenských vztahů“ po Abeho návštěvě u Obamy, takže jeden z analytiků uvedl: „Geopolitický význam tohoto cvičení spolu s Rusy nemůže US a NATO přehlédnout.“

Ač není jasné, má-li to přímý vztah k tomuto nadcházejícímu „historickému“ cvičení, ale námořní blog Bosphorus hlásí, že včera došlo k události, která je srovnatelně „první“, když byly dvě válečné lodi z Čínské lidové republiky spatřeny, jak proplouvají Bosporem a vplouvají do Černého moře.

Více:

[quote align="center" color="#999999"]

Dvě fregaty Jiangkai II (typ 054A) třídy 550 Weifang a 547 Linyi z flotily Severních moří PLAN propluly severní cestou Tureckými úžinami. Místo určení těchto dvou čínských lodí prozrazeno nebylo.

Níže jsou tyto dvě fregaty vyobrazeny při proplouvání námořní hranicí mezi Evropou a Asií:

 

Čínská fregata 547 Linyi proplouvá Bosporem. Photos: Nurderen Özbek and Yörük 

 

 Čínská fregata 547 Linyi proplouvá Bosporem.

 

Čínská fregata 550 Weifang proplouvá Bosporem. Foto: Nurderen Özbek 

Čínská fregata 550 Weifang proplouvá Bosporem. Foto: Yörük

NATO rychle zareagovalo a před pár hodinami AP referovala, že vrcholný velitel NATO řekl, že aliance rychle přesune své velitelství spojeneckých sil z Itálie do Rumunska – do historického černomořského přístavu ve města Constanta – jelikož NATO tím dále reaguje na ruské kroky na Ukrajině.

Admirál Mark Ferguson, velitel velitelství společných sil spojenců sídlícího v italské Neapoli řekl, že velitelství se v červnu na 12 dnů umístí do Cincu ve středním Rumunsku, aby podpořilo cvičení NATO se zapojením 1 000 vojáků z 21 států NATO.

Cincu je největší rumunská vojenská střelnice asi 180 kilometrů severozápadně od Bukurešti.

„Tohle odeslání bude poprvé, kdy bude Ústředí velitelství spojených sil NATO vysláno do Rumunska,“ řekl v úterý Ferguson.

Ve stejné době povede NATO cvičení v Polsku, v Pobaltí a v Baltickém moři.[/quote]

Jen pro připomínku v létě 2013, když se nahromadilo napětí ze Syrské války, tak US, ruské a i čínské lodi vpluly do Středomoří před tím, co se mohlo stát první globální středovýchodní válkou. Tato válka byla odvrácena v poslední minutě. Tentokrát se to námořní soustředění odehrává ještě blíže jak Evropě, tak i Rusku, a je v tom teď přítomna i Čína.

K té události, co se mohla stát globální středovýchodní válkou, viz např.:

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: zerohedge.com