Rusko-čínská cvičení vojenského námořnictva, která se mají konat v polovině května ve Středomoří a budou to první podobná cvičení v dějinách dvoustranných vztahů obou zemí označují čínští a američtí analytici za politický signál pro USA a Evropu. Tento signál naznačuje, že kontinentální mocnosti se sjednocují tváří v tvář mořským mocnostem, aby se navzájem podporovaly při obraně svých zájmů, píše americký list International New York Times. Podle mínění profesora mezinárodních vztahů Čínské lidové univerzity v Pekingu Shi Yinhonga chtějí Rusko a Čína těmito cvičeními ukázat, že rozšiřují své strategické partnerství. Zdůraznil rovněž, že čínské loďstvo nepořádalo nikdy ve svých dějinách cvičení ve Středozemním moři, tím spíš pak s Ruskem.


Vědec se domnívá, že tímto gestem chce Rusko ukázat Spojeným státům, že se nenachází v izolaci, jak se USA domnívají, naopak — může pořádat vojenská cvičení v blízkosti evropských hranic. A Čína tak zase reaguje na posílení vojenské spolupráce USA a Japonska, jak bylo oznámeno v průběhu pobytu japonského premiéra ve Washingtonu. Kromě toho umožní tato cvičení Číně ukázat Spojeným státům pevné přátelské vztahy s Moskvou.

Se svým kolegou souhlasí i americký profesor z americké vojenské námořní koleje strategických výzkumů v New Portu (stát Rhode Island) Peter Dutton, který se domnívá, že samotná cvičení jako taková nejsou tak důležitá, jako jejich podtext.

[quote align="center" color="#999999"]

„Předpokládá se, že Rusko a Čína vysílají signál Spojeným státům a Evropě, že kontinentální mocnosti se spojují, aby společně hájily rozšiřující se vzájemné zájmy tváří v tvář mořské opozici", prohlásil Dutton.[/quote]

Ruské a čínské vojenské námořnictvo pořádá pravidelně společná cvičení od roku 2012 ve vodách ruského východního pobřeží.

Koncem března oznámil oficiální mluvčí čínského ministerstva obrany Geng Jansheng, že podle plánů Ruska a Číny uspořádá vojenské námořnictvo obou zemí v polovině května společné vojenské cvičení ve Středozemním moři pod názvem Mořská součinnost 2015. Jejich cílem je prohloubení přátelské spolupráce mezi Ruskem a Čínou a upevňování bojeschopnosti obou zemí při odrážení hrozeb pro bezpečnost na moři.

Informovalo se o tom, že do cvičení bude zapojeno devět lodí na obou stranách, které budou procvičovat obranu na moři, doplňování zásob, doprovod lodí a zajišťování bezpečnosti mořské dopravy.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: sputniknews.com