Švéd Anders Kompass, vedoucí oddělení polních operací ve správě Vysokého komisaře OSN pro lidská práva v Ženevě byl dočasně odvolán ze své funkce a riskuje propuštěním. Je to spojeno s tím, že diplomat předal francouzské prokuratuře neveřejnou zprávu OSN, ve které se hovoří o podezření, že francouzští vojáci z útvarů OSN sexuálně zneužívali ve Středoafrické republice děti. Jak oznamuje britský list The Guardian, Anders Kompass byl nucen rozhodnout se pro podobný krok proto, že samotné orgány OSN nechtěly tento skandální případ řešit. Z usvědčení vyplývá, že zločiny se týkají dětí, a že v řadě případů je nutili k sexu za peníze a jídlo.


„Jsou to šokující a strašlivé důkazy. Díky krokům Anderse Kompasse se všechny tyto hrůzy dostaly na povrch a budou důkladně vyšetřeny", řekla v interview pro list Svenska Dagbladet Paula Donovanová z americké lidsko-právní organizace Aids Free World.

Zástupci OSN ale učinili velice kategorické prohlášení, ve kterém obvinili Anderse Kompasse ze závažného porušení protokolu. V prohlášení se zdůrazňuje, že všichni pracovníci správy pro lidská práva musí vědět, že informace je nebezpečná pro oběti, svědky nebo osoby konající vyšetřování, musí být z hlášení odstraněna až do okamžiku jeho rozšíření. Zvlášť choulostivé je zveřejnění jmen dětí s svědků.

Podle mínění předsedy švédské společnosti podpory OSN Alexandra Gabeliče, kterého oslovila redakce Ekot Švédského rozhlasu, může být důvěra k OSN silně podlomena v případě, že nebudou mít pracovníci organizace možnost informovat o faktech zneužívání nebo porušování zákona.

Na Kompassovu obranu vystoupil velvyslanec Švédska při OSN Olof Skoog. Mluvčí švédského ministerstva zahraničí věnující se právním otázkám Anders Rönquist v rozhovoru s DN rovněž zdůraznil, že Anders Kompass udělal velice mnoho pro činnost OSN v oblasti lidských práv. Kompass pracuje v mezinárodní organizaci a OSN se musí samostatně věnovat této otázce. OSN nesmí trpět sexuální násilí vůči dětem a je povinna udělat vše pro to, aby byly podobné případy vyšetřeny", dodal Rönquist.

Podle oficiální informace se zatím nikdo ze švédských představitelů s Kompassem nespojil. Nejspíš se nachází v Ženevě, kde se rozhoduje o jeho propuštění.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj:  sputniknews.com