V Charkově byl doma bojovníky oddílu "Východní blok" zajat a odvlečen na neznámé místo bývalý policejní důstojník Alexandr Orlovský a jeho aktuální osud není znám. Odvlečení Orlovského vykonali bojovníci ukrajinské organizace "Schіdnij korpus" ("Východní blok"), oficiálně zaregistrovaný jako prapor, podle zdrojů v Charkovských orgánech. Všechno  se stalo 15. března.  Maskovaní muži se zbraněmi přišli na dvůr domu, kde žil Orlovský a začali bušit na dveře. Na volání o pomoc Alexandra a jeho rodiny reagovali sousedé – volali policii a zablokovali výjezd ze dvora. Podle očitých svědků se útočníci představili jako pracovníci SBU (Bezpečnostní služby Ukrajiny).


Nicméně předložit certifikát nemohli a z SBU po telefonu sdělili, že nikdo na tuto adresu nebyl vyslán. Na zavolání se dostavila policie a s útočníky na sebe nějakou dobu mířili samopaly. Ale pak přišel příkaz z vedení policie k odchodu a maskovaní ozbrojenci svázaného Orlovského odvedli neznámo kam. Útočníci se také pokusili ukrást Orlovského auto, ale sousedi jim to nedovolili. Příbuzní uneseného se více než týden snaží zjistit jeho umístění: u SBU, vězení, MIA, kontrarozvědky, úřadu civilního a vojenského prokurátora. Všude obdrželi zápornou odpověď. Nicméně, domácím se přesto podařilo zjistit, že únosci jsou z " Východního bloku", charkovské organizace nacionalistů počtem asi 50 lidí, většinou – bývalých "fanoušků".

Později se objevilo "přiznání" zbitého Orlovského o"spolupráci" s zakladatelem charkovské organizace "Oplot" Jevgenijem Žilinym, a také o tom, že se účastnil střílení "pokojných demonstrantů za nezávislost" a byl naverbován FSB. Po několika hodinách bylo video odstraněno. Alexandr Orlovskij je bývalý zaměstnanec policejních orgánů. Navzdory tomu, jeho bývalí kolegové sami poradili rodině  zastavit jeho vyhledávání. V ukrajinských médiích, kam se příbuzní a přátelé uneseného obrátili, odmítli uveřejnit jeho příběh.

Podle informací z bezpečnostních orgánů došlo v uplynulém měsíci v Charkově ještě alespoň ke dvěma podobným případům. Jeden z unesených byl propuštěn, když byl přinucen dát svolení k převodu vlastnictví bytu a auta. Druhého, zbitého, vyhodili z auta, a on zemřel následující den. Podle zdrojů se zdá, že jde o banální "loupeže majetku" pod záminkou "boje proti separatismu".

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: P. Reif

    Zdroj: ukraina.ru