Spolu s tím, jak šéf ruského plynového giganta Gazpromu přijíždí do Atén (k rozhovorům s řeckým premiérem Tsiprasem o „záležitostech současných společných energetických zájmů“, k čemuž, jak máme podezření, patří finalizace plynovodu „Turecký proud“ oslavovaného v Řecku mnohými jako potenciální propustka z žaláře Trojky), tak se potýká s čím dál vyděšenější Evropskou unií. Regulátor hospodářské soutěže EU hned po své žalobě proti Googlu, jak referuje WSJ, plánuje ve středu podat formální protimonopolní obvinění proti ruské státem vlastněné plynové společnosti OAO Gazprom. Tím se znovu otevře proces z roku 2012 s tvrzením, že tuto společnost podezírají ze zneužívání dominantního postavení dodavatele zemního plynu v těchto zemích. Vypadá to tedy, že Evropa začíná být nervózní…


Když jim došlo, že potenciální řecko-ruská dohoda o plynovodu by podle jednoho vysokého činitele „pro tuto zadlužením souženou zemi obrátila vlnu“, tak náhle dokonce vidí, jak CEO Gazpromu přijíždí (jak hlásí Reuters):

[quote align="center" color="#999999"]

Šéf ruského plynového giganta Gazpromu Alexej Miller v úterý přiletí do Atén k rozhovorům s řeckým ministerským předsedou Alexisem Tsiprase a s ministrem energetiky Panagiotis Lafazanisem, uvedlo v pondělí v prohlášení řecké ministerstvo energetiky.

Mají diskutovat o „současných společných zájmech v energetice“, uvedlo ministerstvo.  Mluvčí Gazpromu Sergej Kuprijanov Millerovu návštěvu potvrdil.

Tsipras během rozhovorů s ruským presidentem Vladimirem Putinem tento měsíc v Moskvě vyjádřil zájem o větší řeckou účast na tomto plynovodu, který by měl přes jejich území přivádět do Evropy plyn.[/quote]

To Evropskou unii podnítilo k nepřímým akcím… (jak referuje WSJ)

[quote align="center" color="#999999"]

Regulátor hospodářské soutěže Evropské unie ve středu plánuje podat formální protimonopolní obvinění proti ruské státem vlastněné plynové společnosti OAO Gazprom, řekla v pondělí osoba s touto záležitostí obeznámená, což je krok k eskalaci rozmíšky mezi Evropou a Moskvou.

Evropská komise zahájila v roce 2012 formální vyšetřování podnikatelských postupů Gazpromu v některých východoevropských a jihoevropských zemích s tvrzením, že tuto společnost podezírá ze zneužívání svého dominantního postavení jako dodavatele zemního plynu v těchto zemích. Komisařka hospodářské soutěž tohoto bloku Margrethe Vestager, v únoru řekla, že je „v relativně krátké lhůtě“ připravena podat formální obvinění proti Gazpromu.“

Osoba obeznámená s případem této komise proti Gazpromu řekla, že obviňující spis známý jako prohlášení o námitkách proti této společnosti byl zařazen do agendy středeční schůze komise a že se k němu neočekává žádný odpor.

Osoba obeznámená s Gazpromem řekla, že tato společnost signalizovala svou ochotu tuto záležitost s komisí vyřešit minulý týden. Formální rozhovory o urovnání se loni zhroutily poté, co Rusko od Ukrajiny anektovalo Krymský poloostrov.

Paní Vestager tímto obviněním eskaluje další protimonopolní případ proti významné společnosti ve velké zemi jen týden poté, co komise podala formální obvinění proti v US sídlící Google Inc. Případ proti Gazpromu by mohl potenciálně vyústit do mnohamiliardové pokuty proti této společnosti.[/quote]

* * *

Jen pro připomínku plynovod „Turecký proud“ by mohl Putinovi zabit dva ptáky jedním kamenem:

  • Po smrti Jižního proudu, při němž EU dotlačila Bulharsko k odmítnutí průchodu ruského plynovodu do Evropy, potřebovalo Rusko alternativní trasu úplně obcházející Ukrajinu (a Bulharsko), což je cosi, k čemu by podle kremelských plánů mělo dojít v průběhu příštích 3 let. A s tím, jak je Maďarsko a Srbsko natěšené na tranzit ruského plynu do rakouského středoevropského uzlu, bylo Řecko chybějícím článkem pro pozemní tranzit. Rusko s touto dohodou získá zelenou k rozšíření Modrého proudu po celé trase do Rakouska a udrží si dominanci nad evropským energetickým trhem, přičemž Ukrajinu ponechá v úplném vyjednávacím vakuu.

  • Možná, že úplně stejně důležité je na této náhlé ruské svolnosti stát se štědrým mecenášem, co se přiřítil, aby zachránil Řecko, i to, že následně dojde k odcizení Eurozóny a k dalšímu stvrzení už tak příznivého veřejného mínění. Jen pro připomínku před několika týdny jsme ukázali, že Rusko má už teď u řeckého obyvatelstva vyšší rating souhlasu než Eurozóna. Tímto způsobem si Rusko právě vydobylo kritického spojence za velice nízkou cenu pouhých 5 miliard €, aniž by muselo restrukturovat celou řeckou finanční rozvahu, pokud by Řecko opustilo euro a bylo vlákáno do Eurasijské ekonomické unie. Což rovněž znamená, že všechny budoucí pokusy uvalit další sankce na Rusko díky řeckému vetu selžou.

Je ironií, že to nebyl nikdo jiný než německý ministr financí Wolfgang Schauble, který řekl, že Řekové když se shání po možnosti vyhnout se hrozícímu bankrotu, tak si přeci klidně můžou vyjednávat s Ruskem a Čínou. Ukázalo se, že Řekové se rozhodli udělat přesně to, co jim ten Němec navrhl, a výsledek se určitě Německu líbit nebude…, a tak se teď EU mstí.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: zerohedge.com, reformy.cz