Včera jsme ukázali pavučinu provázaných rozkolů a vztahů mezi účastníky zástupných válek na Středním východě a těmi tady, a dnes ráno to vypadá, že napětí se zase jednou eskaluje. Jak hlásí Bloomberg, ruský president Vladimir Putin v pondělí podepsal dekret rušící zákaz dodávek protileteckého raketového systému S-300 do Íránu. Tento zákaz v roce 2010 zavedl předchozí president Dimitrij Medveděv na základě tlaku ze Západu po uvalení sankcí OSN na Írán kvůli jeho jadernému programu. AKTUALIZACE: RUSKO TY S-300 DODÁ ÍRÁNU RYCHLE – INTERFAX


Jak hlásí Haaretz:

[quote align="center" color="#999999"]

Rusko říká, že v roce 2010 zrušilo kontrakty na dodávky pokročilých raketových systémů Íránu kvůli tlaku ze Západu po sankcích OSN uvalených na Írán kvůli jeho jadernému programu, ale teď už přeci světové mocnosti s Teheránem dosáhly dočasnou dohodu o omezení íránského jaderného programu.

* * *

„Presidentský dekret ruší zákaz převozu přes ruské území, včetně leteckého a exportu z Ruské federace do Islámské republiky Íránu, a taktéž převoz do Islámské republiky Íránu mimo území Ruské federace, a to jak po moři, tak vzduchem týkající se obranných raketových systémů S-300,“ uvádí informativní nóta doprovázející tento dokument, ohlásila RIA Novosti.

* * * [/quote]

Samozřejmě, že to ve skutečnosti znamená, že příští havárie saúdských letadel nad „východním Íránem“ povedou k opětovnému obvinění Ruska a k větší izolaci.

Ruský ministra zahraničí Lavrov dodává:

  • LAVROV: RUSKO ZRUŠILO ZÁKAZ NA S-300 ÍRÁNU, ABY POMOHLO ROZHOVORŮM – RIA
  • LAVROV: EMBARGA NA S-300 ÍRÁNU UŽ NENÍ ZAPOTŘEBÍ – RIA
  • LAVROV: S-300 NEOHROŽUJÍ IZRAEL ANI JINÉ NÁRODY – RIA
  • LAVROV ŘÍKÁ, ŽE S-300 JE ČISTĚ JEN OBRANNÝ SYSTÉM – RIA

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: zerohedge.com, reformy.cz