V pondělí švédský list s odvoláním na zdroje v ozbrojených silách informoval o tom, že dva ruské bombardéry TU-22M3 a čtyři stíhačky prolétly v noci na 29. března nad neobydleným švédským ostrovem Gotska Sandön a potom imitovaly útok na Stockholm a jih země. Jak prohlásil zmíněný list, švédská letadla nevzlétla, zato do místa cvičení zamířila letadla NATO z Dánska a Litvy. Švédští vojenští činitelé přiznali, že u hranice se konala ruská vojenská cvičení, prohlášení o útoku na Stockholm ale nepotvrdili.


[quote align="center" color="#999999"]

Cvičení v Jižním vojenském okruhu: kontrola bojové pohotovosti

Asi 7 tisíc vojenských příslušníků, 250 obrněných vozů a přes 30 lodí ruského vojenského námořnictva se účastní rozsáhlých cvičení vojsk Jižního vojenského okruhu v Krasnodarském kraji.

To, co se uskutečňuje v Černomořském regionu, je prověrkou bojové pohotovosti smíšeného seskupení vojsk. Jsou tam jednotky pozemních vojsk, a také letecké výsadky a válečná flotila. Právě k tomu byly vytvořeny nové vojenské okruhy – operativní strategická velení, aby mohly jednat ve smíšených seskupeních vojsk za složité situace, mj. v případě náhlé agrese eventuálního nepřítele.

Tato cvičení jsou už druhou rozsáhlou prověrkou v Ozbrojených silách RF v tomto roce. V únoru se konala poprvé za posledních 20 let nenadálá prověrka bojové pohotovosti – byl vyhlášen poplach ve vojenských jednotkách Centrálního a Jižního vojenských okruhů.

Podle názoru expertů, pořádání podobných nenadálých cvičení značně zvýší úroveň bojové pohotovosti jednotek a útvarů, zejména když se budou provádět pravidelně.[/quote]

Zdroj:  czech.ruvr.ru