Vypadá to, že turecké úřady se zase jednou rozhodly ukázat Twitteru „moc Turecké republiky,“ jelikož zprávy ukazují, že v zemi byl zablokován přístup k sociálním médiím. Tento krok vypadá, že má spojitost se značným šířením obrázků ukazujících prokurátora Mehmeta Selima Kiraze poté, co byl minulý týden v Istanbulu unesen DHKP-C. Zde je více… Od Hurrivet:


[quote align="center" color="#999999"]

Turecké úřady zablokovaly přístup k Twitteru, Youtube a Facebooku kvůli publikacím fotek na těchto třech platformách sociálních médií zobrazujících tohoto prokurátora, kterého minulý týden v Istanbulu unesli militanti.

Mnoho hlavních tureckých poskytovatelů internetových služeb tento zákaz 6. dubna odpoledne uplatnilo, jak potvrdila oficiální místa po rozsáhlých zprávách o problémech s přístupem na webové stránky sociálních médií.

Generální tajemník Unie poskytovatelů internetových služeb (ESB) Bülent Kent v rozhovoru s deníkem Hürrieyet zdůraznil, že „tato procedura pokračuje“, jelikož se ode všech poskytovatelů očekává, že tento zákaz rychle zavedou.

Dva militanti s údajnými vazbami na zakázanou krajně levicovou stranu Lidová revoluční osvobozenecká fronta (DHKP-C) 31. března unesli z istanbulské soudní budovy Mehmeta Selim Kiraze, prokurátora v kontroverzním případě zabití Geziho oběti Berkin Elvana.

Kiraz v nemocnici podlehl svým zraněním po šestihodinovém dramatu s tímto rukojmím, během něhož bezpečnostní síly ty dva únosce zabily.

1. dubna bylo celkem 13 mediálním organizacím a žurnalistům zakázán přístup na tiskovou konferenci a na pohřební obřad Kiraze v mešitě Eyüp Sultan za to, že publikovali fotky ukazující Kiraze jako rukojmí.

Turecký ministerský předseda Ahmet Davutoglu později oznámil, že to on dal instrukce ke stažení těchto akreditací. Odděleně od toho bylo 2. dubna zahájeno trestní vyšetřování sedmi tureckých novin za publikaci fotky rukojmího. [/quote]

Jak už jsme uvedli před více než rokem: „Když je vláda v plně despotickém módu, tak je v takovém, jaký by sice fungoval v 70. letech, ale určitě ne ve věku okamžité výměny informací, kdy se to určitě akceleruje do další eskalace zablokování našich internetových poskytovatelů, dokud nakonec nedostatkem informací a zábavy vyhladovělá země tomu už neřekne dost.“ A s tou hrubou nekompetencí, jaká zjevně může za ohromný výpadek elektřiny, po kterém minulý týden zůstala polovička země bez proudu, tak nezbývá než lamentovat nad bědami, které postihly turecké obyvatelstvo, jenž díky své vládě občas vázne v temnu, a to jak obrazně, tak doslova.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: zerohedge.com