Psycholog Ty Tashiro ve své knize „Science of Happily Ever After“ říká, že pouze 3 z 10 manželství vydrží. V červnu, nejoblíbenějším svatebním měsící, si v USA přitom své „ano“ řekne 13000 párů, které se zavazují ke společnému přátelství, radosti a lásce, dokud je smrt nerozdělí. STUDIE MANŽELSTVÍ


Vědci se o institut manželství začali zajímat až od 70. let minulého století, kdy se rapidně zvedla míra rozvodovosti. Z obavy o dopad rozvodu na děti z rozbitých rodin se psychologové rozhodli vést výzkum o šťastných párech a přijít na kloub tomu, za čím stojí jejich zdravý a dlouhotrvající vztah.

Tým výzkumníků napojil páry na elektrody a tázal se je na nejrůznější otázky o tom, jak se seznámili, jak jsou ve vztahu spokojení, jakému největšímu konfliktu společně čelily atd. Jak odpovídaly, elektrody jim měřily srdeční tep nebo množství potu. Poté je vědci poslali domů a pozvali si je po 6 letech, aby zjistili, zda jsou páry stále spolu.

Z vyhodnocených dat vyšly dvě skupiny: masteři a zkrachovalí. Masteři byli i po 6 letech spolu a šťastní, zatímco zkrachovalci se buď rozešli, anebo žili v chronické nespokojenosti.

Ale co s tím má společného psychologie?

„Byl tam rozdíl mezi chováním masterů a zkrachovalců,“ říká Gottman, vedoucí studie: „Zatímco masteři přemýšleli o svém okolí jako o věcech, které můžou ocenit nebo za ně poděkovat, zkrachovalí hodnotili svůj život podle chyb partnera.“

JASNÉ ZNAKY

Pohrdání je klíčovým faktorem, proč se páry rozdělily. Lidé, kteří kritizují své partnery „zabíjí“ 50% pozitivní energie a vytváří problémy, které ve vztahu ani nejsou!

Lidé, kteří ignorují své partnery, stěží jim odpovídají a nesnaží se komunikovat, ze svých partnerů dělají neviditelné a méněcenné.

Laskavost (spolu s emocionální stabilitou) je nejdůležitějším klíčem ke spokojenému a uspokojivému vztahu.

Nejtěžším momentem prokázání laskavosti je samozřejmě hádka, ale jde právě o nejdůležitější moment, kdy je nutné zachovat milou tvář. Pokud necháte agresi vyplout na povrch, nevyhnete se poškození vztahu.

„Vlídnost neznamená, že v sobě zlobu budete dusit. Jen ji budete jinak reprezentovat. Místo házení věcí na partnera mu vysvětlete, proč jste naštvaní a smutní.“

Dalším důležitým projevem vlídnosti je sdílení radosti. Je důležité reagovat na partnerovy dobré zprávy s nadšením. Když vám například partner řekne o svém povýšení v práci, neměli byste tuto novinu jen přejít nebo reagovat slovy „Hm, to je pěkné“, zatímco se díváte na hodinky.

Je normální, že s příchodem nových životních událostí – děti, přátelé, kariéra, příbuzní, vytrácení se romantiky a intimity atd. – lidé ztrácejí chuť a energii na vztahu pracovat, avšak to je rozděluje.

Ta manželství, která trvají šťastně už léta, jsou provázena vlídností a velkorysostí. To je klíčem ke spokojenému a dlouhotrvajícímu vztahu.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: ce.com