Někteří jsou rozzuření, jiní rezignovaní, ale většina Srbů v severním Kosovu se cítí být historickou dohodou o normalizaci vztahů mezi Bělehradem a Prištinou zrazena, což je krok ke zhojení zjitřeného nepřátelství v posledním ohnisku napětí na Balkáně, ohlásila AFP. „Bělehrad nás zradil a podvedl,“ říká hořce Marko Dimitrijevič, 32-letý farmaceut, když ucucává kávu v kavárně v severokosovském městě Kosovska Mitrovica. Dohoda zařízená brokery Evropské unie a v pátek v Bruselu podepsaná srbským ministerským předsedou Ivicou Dačičem a jeho protějškem z Kosova Hašimem Thačim poskytne určitou autonomii těm zhruba 40 000 Srbů v severním Kosovu, kteří zarputile odmítají uznat kosovskou deklaraci nezávislosti na Srbsku z roku 2008.


Dohoda zařízená brokery Evropské unie a v pátek v Bruselu podepsaná srbským ministerským předsedou Ivicou Dačičem a jeho protějškem z Kosova Hašimem Thačim poskytne určitou autonomii těm zhruba 40 000 Srbů v severním Kosovu, kteří zarputile odmítají uznat kosovskou deklaraci nezávislosti na Srbsku z roku 2008.

Podrobnosti textu – zaměřeného na vyřešení posledního většího sporu zůstávajícího z toho krvavého konfliktu, který v 90. letech rozdělil Balkán – nebyly EU zveřejněny.

Ale neoficiální verze vydaná místními médii říká, že Kosovským Srbům bude poskytnuto autoritativní postavení v místních policejních silách a na soudech v okresech se srbskou většinou, ovšem v rámci právního systému Kosova.

Ač je tento ústupek – výsledek několika kol EU zprostředkovaných rozhovorů – vítán, tato historická dohoda, tak ta rovněž rozzuřila mnohé Kosovské Srby, kteří na ni pohlíží jako na tiché přijetí kosovské nezávislosti Bělehradem.

Dimitrijevič hněvivě vyzval Dačiče a jeho pomahače: „Přijďte sem a řekněte nám, jestli se nestydíte,“ za co jste tu dohodu prodali.

Dosažením této dohody „uznávají Kosovo za nezávislý stát a tlačí nás pod albánské područí,“ dodala Gordana Petrovič, 57-letá úřednice z Kosovské Mitrovice.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: globalresearch.ca