Skutečná vzpoura vypukla ve městě Konstantinovce v Doněcké oblasti na Ukrajině. Hromadné nepokoje, a dokonce útok na kasárny ukrajinských vojáků a jejich podpálení, byly vyprovokovány tragickou dopravní nehodou: obrněný vůz ozbrojených sil Ukrajiny s opilým řidičem srazil na chodníku ženu s dvěma dětmi. Osmiletá holčička zemřela na místě. Do města Konstantinovky Doněcké oblasti, kde začala vzpoura místních obyvatel poté, co osmiletá holčička zahynula pod pásy obrněného vozu ukrajinských vojáků, přijeli bojovníci nacionalistické organizace Pravý sektor. Oznámil to ruskému televiznímu kanálu Russia Today telefonicky představitel městské Lidové družiny.


Podle svědectví muže, který se představil jako Alexandr, ve městě, které je pod kontrolou ukrajinských úřadů, pokračuje konfrontace, nehledě na ujištění oficiálních osob, že byla situace stabilizována. Od rána jsou slyšet dávky ze samopalů. Radikálové útočí na pozice protestujících, místní obyvatelé však „drží obranu až do posledního“, oznámil.

Spolubesedník rovněž oznámil, že v Konstantinovce začala zatýkání občanů. „Zadrželi tři lidi“, řekl Alexandr. Podle jeho slov vyzývají místní obyvatelé separatisty, aby jim přišli na pomoc. „Lid Konstantinovky chce, aby „Nové Rusko“ poslalo do města vojska“, řekl.