Oficiální agenda ministrů zahraničí EU na jejich pondělním zasedání poprvé po dlouhé době nemá položku situace na Ukrajině, a jejich klíčovým tématem bude Severní Afrika. Těch 28 ministrů zahraničí však bude diskutovat o požadavku Kyjeva z 14. března na vyslání policejní mise na ukrajinský jihovýchod, řekl TASS evropský zdroj. „Evropské služby externích akcí (EEAS) obdržely dopis od ukrajinského ministra zahraničí, který je žádá, aby vyslaly na východ této země evropskou misi v rámci společné zahraniční politiky a bezpečnostní politiky EU,“ řekl tento zdroj.


Tento diplomat řekl, že tato záležitost „si žádá důkladné prodiskutování.“

Současnou prioritou EU je poskytnout maximální podporu personálem, vybavením a informacemi pro pozorovatelskou misi OSCE s cílem zařídit na Ukrajině trvalý mír.

Evropský vojenský zdroj řekl TASS, že největším problémem kolem „neozbrojené policejní mise EU“ na Donbas je „nedostatek jasných garancí bezpečnosti pro evropské specialisty ode všech účastníků konfliktu.“

Schůzka ministrů zahraničí bude klíčovým prvkem přípravy summitu EU, který má proběhnout v Bruselu 19.-20. března. V kontextu pokračující realizace Minských dohod jsou i diskuse o budoucnosti sankcí proti Rusku, které s největší pravděpodobností proběhnou na příštím EU summitu v červnu.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: strategic-culture.org, reformy.cz