Rozhovor pro ruský media-holding VGTRK. Vladimir Putin odpověděl na otázky novináře Vladimira Solovjova. [quote align="center" color="#999999"] V. Solovjov: Vážený pane prezidente, celá země právě oslavila Den obránce vlasti, ale na území bratrské Ukrajinya je tento den nyní považován za den uchvácení Krymu a Porošenko prohlašuje, že udělá všechno možné pro to, aby Krym vrátil. Jaký je dnes stav rusko-ukrajinských vztahů? Neprobudíme se jednou s tím, že začala válka?


V. Putin: Myslím, že tento apokalyptický scénář je jen stěží možný, a doufám, že k tomu nikdy nedojde. Pokud jde o návrat nějakých území, jsou to věci revanšistické povahy, a podstata není v návratu jakýchsi území kamsi. Podle mého názoru, a to nechci dávat žádné rady, přesto podstata tkví v tom, že nynější vedení tak velké evropské země, jako je Ukrajina, by mělo především vrátit zemi k normálnímu životu: seřídit ekonomiku, sociální sféru, civilizovaným způsobem urovnat své vztahy s jihovýchodem země, zajistit legitimní práva a zájmy lidí, kteří žijí v Donbasu. Mají-li se realizovat minské dohody, jsem si jistý, že je to proveditelné. Co se Krymu týče: vzpomínáte si, jak před rokem, když jsem měl projev k poslancům Federálního shromáždění na toto téma, jsem tehdy říkal, že Krym byl a zůstane jak ruský, tak i ukrajinský, krymskotatarský, také řecký – vždyť tam také Řekové žijí, rovněž německý. Bude domovem pro všechny tyto národy. Ovšem pokud jde o státní příslušnost, pak lidé žijící na Krymu, svoji volby udělali a na to je třeba pohlížet s respektem, a Rusko se na to nemůže dívat jinak. Doufám, že naši partneři jak z blízkého, tak i vzdáleného zahraničí se konec konců budou na to dívat stejně, jelikož nejvyšším kritériem pravdy v tomto případě může být jen názor samotného národa.

V. Solovjov: Vznikla roztržka mezi názorem americké části establishmentu a evropskou. Američané tvrdí, že Rusko přímo vtrhlo do Debalceve a je třeba zavádět další sankce proti Rusku, a Kerry dokonce obvinil evropské partnery z toho, že jejich postoj je malomyslný. Evropa zatím nepodporuje. V tom je základní rozdíl.

V. Putin: Upřímně řečeno neslyšel jsem taková hodnocení. Asi to víte lépe.

V. Solovjov: My říkáme, že je to občanská válka; Ukrajina říká: ne, jde o přímou invazi Ruska. Proč svět nevidí pravdu?

V. Putin: Nechce. Za prvé, svět je složitý a pestrý a někdo vidí, ale jiný nechce [vidět] a zamlčuje to. Monopol na světová média umožňuje našim oponentům se chovat takovým způsobem, jak to dělají. Ještě snad mělo nějaký vliv mé možná trochu nepozorné vyjádření během návštěvy Maďarska, když jsem řekl, že je zklamáním prohrávat se včerejšími horníky a traktoristy. Frustrující je prohrávat i s Ruskem, ale není to tak ponižující. Nicméně, jsou přece známá prohlášení ukrajinských vysokých oficiálních činitelů, včetně vysokých představitelů ukrajinské armády, že, jak to řekl náčelník generálního štábu: „Nebojujeme proti ruské armádě“. Co ještě chtějí? Ale obecně vzato je to velmi špatné: jak pokusy zdůvodnit porážku, tak i snahy hodit odpovědnost na Rusko. A nejhorší ze všeho je rozdmýchání konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem nebo snaha rozdmychávat tento konflikt. Pokud – ještě jednou zopakuji, už jsem to říkal a řeknu to znovu – budou-li se minské dohody plnit, jsem přesvědčen, že se situace bude postupně normalizovat. A na plnění minských dohod, podle mého názoru, nemá Evropa zájem o nic menší než Rusko. A nikdo si nepřeje konflikt na periferii Evropy, tím spíše ozbrojený.

V. Solovjov: Podařilo se připoutat pozornost našich evropských kolegů k nacistické ideologii, která začala triumfovat v Kyjevě? Vyvolalo to obavy?

V. Putin: Oni se snaží si toho nevšímat. Ale chci podotknout, že mají, zdálo se mi, upřímnou touhu najít takové kompromisní řešení, které by vedlo ke konečnému urovnání. Konec konců, pokud jste si všiml minského protokolu, tam se hovoří o decentralizaci moci, a pak je tam poznámka pod čarou: co se tím myslí. Autory této poznámky jsou naši němečtí a francouzští partneři. Vypovídá to o jejich upřímném přání najít kompromisy, o nichž jsem právě mluvil.

V. Solovjov: Umožnila minská dohoda vrátit se na stejnou úroveň důvěryhodnosti, kterou jste měl předtím ve vztazích s vedoucími představiteli Francie a Německa?

V. Putin: Víte, absolutní důvěru ani v každé rodině asi nenajdete a na mezinárodní úrovni je to ještě obtížnější. Ale zdá se mi, že si rozumíme a obecně jeden druhému věříme. Ačkoliv samozřejmě jistý prvek nedůvěry přetrvává, ale přesto jsem měl pocit, že nám partneři spíše důvěřují a ne naopak, a v každém případě věří naší upřímnosti.

V. Solovjov: Máte-li nyní pracovní kontakt s prezidentem Ukrajiny a máte-li dojem, že to, co vám pan Porošenko říká, bude také plnit?

V. Putin: Kontakt mezi námi existuje. Někdy bývám do jisté míry překvapen veřejnými prohlášeními vedení Ukrajiny, například o tom, že se pracovníci naší administrativy účastnili tragických událostí na Majdanu před rokem. To je absolutní, holý nesmysl, je natolik vzdálen od skutečnosti, že se nestačíš divit, odkud se to bere. Občas později slyším, že tato prohlášení jsou založena na nepřesných údajích zvláštních služeb, tak mi občas říkají. Chtěl bych požádat, aby si dávali větší pozor při používání informací, které dostávají na stůl mí ukrajinští kolegové.

V. Solovjov: V případě eskalace vojenských akcí ze strany Ukrajiny a nacionalistických praporů je možné svolání "Minsku-3“ nebo se přijmou nouzová diplomatická opatření ze strany Ruska, včetně uznání DLR a LNR?

V. Putin: Zatím to není potřeba, nějaká nouzová opatření. Protože tyto minské dohody nezůstaly pouhým dokumentem, který vypracovaly čtyři strany minského procesu, mám na mysli Ukrajinu, Rusko, Francii a Německo, jsou zakotveny v rezoluci Rady bezpečnosti Organizace spojených národů a získaly status mezinárodního právního aktu, podporovaného prakticky celým mezinárodním společenstvím. To už je zcela jiný příběh, jak se říká. A já opravdu doufám, že se to bude dodržovat. A pokud se bude dodržovat, pak je to správná cesta k normalizaci situace v této oblasti Ukrajiny.

V. Solovjov: Děkuji vám, pane prezidente.

V. Putin: Děkuji vám. [/quote]

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]