Ukrajina v poslední době procházela zkouškami a soužením. V posledních třech dnech to byly její největší potíže v této už tak do kopce vedené bitvě. Nejenže se ukrajinská vláda v Kyjevě potýká se svou i tak vratkou legitimitou, ale její ekonomika zrovna teď monstrózně krvácí. Ukrajina je v podstatě zkrachovaná a má sotva jakou ekonomiku, s níž by mohla znovu začít. Už si povídá s MMF o 15 miliardovém $ výkupu z dluhů a její rezervy se scvrkly na 6,42 miliard $, tj. právě dost, aby to pokrylo 5 týdnů dovozů.


Ukrajinská měna hřivna v úterý spadla z 16,8 na 24,4 hřiven za dolar a pak v pátek na 25,3 za dolar. Nakonec tedy hřivna spadla během 48 hodin o 50 procent i přesto, že centrální banka zvedala úrokové sazby, aby s tímto propadem bojovala.

Ukrajinská ekonomika byla už roky špatně vedená, ale po ukrajinském puči se to nijak nezlepšilo. Už po pádu komunismu se ukrajinská ekonomika v 91 ve skutečnosti drasticky propadla. V ozvěně toho i po puči se více než čtvrtila ukrajinské průmyslové síly ocitla v rukou občanů východní Ukrajiny, kteří současnému režimu, co je u moci, odporují. Mnozí z těchto občanů považují novou Ukrajinu za nelegitimní a nezodpovídající se ukrajinským občanům.

Největším postižením Ukrajin po puči jsou její obchodní partneři, které by mohla ztratit. Jedním z obchodních partnerů je Rusko, a i když jsou tyto dvě země znepřátelené, pořád obchodují. Bez tohoto obchodního partnera by ukrajinská ekonomika kolabovala ještě rychleji, než to dělá. Budoucnost Ukrajiny nevypadá moc světlá, a to ať jste na kterékoliv straně tamního konfliktu. Velice nedůvěřivé obyvatelstvo v kombinaci s tím, jak se jejich peníze stávají bezcennými, by mohlo být receptem na katastrofu.

Ukrajina by se mohla považovat jako na stejné lodi s Libyí … jako zhroucený stát. Zajímalo by mě, kolik podobností v zahraničních intervencích bychom mohli připsat ke zhroucení těchto států, ale v tomto případě jsme zatím ještě nenabídli leteckou podporu… tedy zatím.

Joseph Lemieux

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj:  globalresearch.ca, reformy.cz