Zrovna tak jako se totální fraška stala z existujícího ‚příměří‘ na Ukrajině, když při něm byly zabity tisíce vojáků a civilistů, tak i jakákoliv ‚naděje‘, že by z „mírového úsilí“ tohoto víkendu vzešlo cokoliv více než jen povídání, rychle vadne… Merkelová z Německa upřímně vykřikla, že si „není jistá, jestli tohle uspěje,“ a zjevně smířená s tímto faktem dodala, „ale alespoň to za to stálo to zkusit.“ Francouzský president Hollande přiznal, že východní regiony Ukrajiny nejspíš potřebují „silnou autonomii.“


Ukrajinský Porošenko se vztekal, že Merkelové „důvěřuje“, že ekonomika kolabuje (takže více peněz prosím), a že země nepotřebuje žádné mírotvůrce, a že nedostatek zbraní ten konflikt přiživuje (takže nám ty zbraně pošlete), přičemž tlačil na stažení Ruska a rychlé zastavení palby.

Nakonec vybuchl Putin, že Rusko není ochotno tolerovat globální systém po Studené válce pod dominancí absolutního vůdce, na což americký vicepresident Joe Biden prostě poznamenal, „vypadněte z Ukrajiny.“ Ale kromě toho všeho si rozhovory vedou dobře…

Akcie vyletěly nahoru po pátečních hodinách falešných titulků, že mírové rozhovory přináší pokrok…

Ale to se ukázalo být naprosto falešné…

Merkelová … není optimistická … (od Bloomberg)

[quote align="center" color="#999999"]

„Je nejisté, zda to uspěje, ale podle mého názoru, a podle názoru francouzského presidenta, přinejmenším stojí za to to zkusit,“ řekla Merkelová v projevu na Mnichovské bezpečnostní konferenci.

„Cítím, že to přinejmenším dlužíme těm postiženým na Ukrajině.“

„Je třeba, aby svůj příspěvek k utlumení Ukrajinské krize předvedlo Rusko,“ řekla Merkelová. „Tento konflikt nelze vyřešit vojensky,“ řekla Merkelová.

Minská dohoda se musí plnit: Merkelová.[/quote]

Hollande … nevidí perspektivu jednotné Ukrajina nijak brzy (od France 24)

[quote align="center" color="#999999"]

Francouzský president Francois Hollande při rozhovoru s France 2 TV volal po „dost silné“ autonomii pro ukrajinské východní regiony. Rovněž odhalil část společného plánu, o němž se v Moskvě diskutovalo jako o řešení konfliktu. Hollande v sobotu řekl, že východoukrajinské regiony Doněck a Lugansk potřebují „dost silnou“ autonomii na Kyjevu.

„Tito lidé šli do války,“ vysvětloval Hollande. „Bude těžké přimět je, aby sdíleli společný život s Kyjevem.“[/quote]

Ukrajinský president Porošenko zjevně požaduje jen více peněz a zbraní…

  • POROŠENKO: ZATÍM BYLO NA UKRAJINĚ ZABITO 5 638 LIDÍ
  • POROŠENKO: UKRAJINA ZTRATILA 20% SVÉHO PRŮMYSLOVÉHO PRODUKTU
  • POROŠENKO: POUZE MINSKÁ DOHODA MŮŽE UKRAJINU STABILIZOVAT
  • POROŠENKO: NEDOSTATEK ZBRANÍ NA UKRAJINĚ JE TÍM, CO TENTO KONFLIKT ŽIVÍ
  • POROŠENKO ŘÍKÁ, ŽE UKRAJINA TEĎ NEPOTŘEBUJE MÍROTVŮRCE
  • POROŠENKO ŘÍKÁ, ŽE PRIORITOU JE ZASTAVENÍ PALBY A STAŽENÍ RUSŮ

Lavrov z Ruska káral NATO…

  • LAVROV ŘEKL, ŽE STOLTENBERGŮV ZPŮSOB BUDOVÁNÍ NATO PROVOKUJE KONFRONTACI
  • LAVROV ŘÍKÁ, ŽE POSILOVÁNÍ NATO ZHORŠUJE NAPĚTÍ A PODVRACÍ BEZPEČNOST
  • LAVROV: PODPORA NATO PRO ÚTLAK NA UKRAJINĚ MÍR NEZAŘÍDÍ

[quote align="center" color="#999999"]

Podpora NATO pro útlak ukrajinské vlády na jihovýchodě mírové vyřešení tohoto konfliktu nezařídí, řekl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov generálnímu tajemníkovi aliance Jensi Stoltenbergovi.

Kurz NATO na posilování jeho vojenské přítomnosti a infrastruktur na jeho východním křídle s „podstatným nárůstem“ počtu vojenských cvičení u ruských hranic zhoršuje napětí, provokuje konfrontaci a podvrací „celý systém“ euro-atlantické bezpečnosti.[/quote]

Putin to ještě trochu navíc strategicky okořenil… (od Bloomberg)

[quote align="center" color="#999999"]

Ruský president Vladimir Putin den poté, kdy moskevské rozhovory s vůdci Německa a Francie selhaly v pokusu dosáhnout průlomu při řešení Ukrajinské krize, nasadil vzdorovitý tón.

Rusko nebude tolerovat globální systém po Studené válce pod dominancí jediného vůdce, řekl Putin v sobotu na shromáždění Federace nezávislých odborových svazů v Soči.

„Takovýto typ světového řádu nebyl pro Rusko nikdy přijatelný,“ řekl Putin.

„Možná, že se to někomu líbí a chce žít pod pseudo-okupací, ale my se s tím nesmíříme.“[/quote]

Na což zareagoval US vicepresident Joe Biden … (od CNN)

[quote align="center" color="#999999"]

Vicepresident Joe Biden v sobotu promluvil dost otevřeně, když ruskému presidentovi Vladimiru Putinovi prostě řekl, ať „vypadne z Ukrajiny.“

Biden promlouvající na Mnichovské bezpečnostní konferenci v Německu řekl, že tento konflikt už přešel za hranici pouhé potřeby „resetovat“ vztahy, a že spíše vyžaduje „přehodnocení fundamentálních podkladových principů, na nichž spočívá svoboda a stabilita Evropy.“

„Musíme Rusko a jakoukoliv budoucí dohodu s Ruskem posuzovat podle ruských akcí, k nimž přistupuje v terénu, ne podle papíru, který podepíše,“ řekl Biden.

„Vzhledem k nedávné historii Ruska, je zapotřebí ho posuzovat podle jeho skutků, nikoliv podle jeho slov. Nic nám neříkejte, presidente Putine, ukažte nám něco. President Putin už příliš mnohokrát slíbil mír a dodal tanky, vojáky a zbraně.“

„My budeme pokračovat s poskytováním bezpečnostní pomoci Ukrajině, ne proto, abychom podněcovali válku, nýbrž proto, abychom Ukrajině umožnili se bránit,“ řekl.

„Dovolte mi to říci jasně: My nevěříme, že na Ukrajině existuje vojenské řešení. Dovolte mi ale říci to úplně stejně jasně: My nevěříme, že Rusko má právo dělat to, co dělá.“[/quote]

Ale kromě toho všeho, rozhovory pěkně pokračují…

  • POROŠENKO: BUDEME MÍT ZASTAVENÍ PALBY BĚHEM HODIN NEBO DNŮ (nebo týdnů nebo měsíců nebo nikdy)

A jak uvádí Daniel Hannan (od CapX.com)

[quote align="center" color="#999999"]

V ozvěně éry Chruščova a Brežněva se Kreml zase pokouší odtrhnout Německo a Francii od více jestřábích anglo-saských členů NATO. Angela Merkel a Francois Hollande odporují posílání vojenské nebo logistické podpory Ukrajině a Vladimir Putin teď jedná přímo s nimi s výslovným vyloučením Británie, Spojených států a Kanady.

Teoreticky by šlo ukout nějaké mírové urovnání. Ač neznáme podrobnosti probíhajících jednání, tak širší kontury dohody byly viditelné už na konci loňského roku. Rusko by si v podstatě mohlo koupit Krym zpátky třeba za sumu založenou na kapitalizaci jeho ročního pronájmu tamních námořních zařízení. Mezinárodní komunita by nakonec novou hranici Krymu uznala, když přeci Krym byl součástí Ukrajiny, i kdyby tam opravdu byla ta lidová podpora pro Anschluss Ruskem – a Rusko by se mohlo na oplátku stáhnout z těch chmurných průmyslových měst v Doněcké pánvi. Součástí této dohody by mohla být nějaká forma místní autonomie – což je reforma, která sama o sobě stojí za to na celém tak velkém území, jako je Ukrajina.

Tady ale vyvstává otázka. Chce vůbec Putin mír? Je jeho cílem vítězství – a uznání anexe Krymu by určitě nějaký druh vítězství znamenala – nebo jím je pokračování krize? Tento konflikt konec konců vyzdvihl míru schvalování jeho politiky obyvatelstvem přes 80 procent. Když prezidentujete jak na bídou, tak nad autokracií, tak potřebujete k legitimizaci svého režimu ještě něco jiného, a tohle je pro Putina tím dalším, je to jistý pocit nacionalismu a jednoty zplozený konflikty se zapojením ruské iredenty.

Západ nikdy dost dobře neví, jak si poradit s Putinem, a ta krize na Ukrajině je alespoň zčásti důsledkem vykrucování se.[/quote]

Možná ale, že úplně stejně i US vůdcovství potřebuje ‚cizího‘ bubáka k odvrácení pozornosti národa od toho, co se peče pod pokličkou slaboučkého a extrémně jen na někoho zaměřeného ‚zotavení‘?

[quote align="center" color="#999999"]

Němečtí historici devatenáctého století mívali frázi, Primat der Innenpolitik, což znamená, že veškerá zahraniční politika je v podstatě tažená domácími problémy.

Jedna vláda se může rozhodnout k boji s jinou nikoliv kvůli geopolitické nutnosti, nýbrž proto, aby tím zvedla svou podporu doma. Shakespearův Jindřich IV. dával svému synovi ze smrtelné postele určité rady: „Drž se kurzu zaměstnávání popletených hlav zahraničními půtkami.“[/quote]

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: zerohedge.com, reformy.cz