V ukrajinské vládě se objevili cizinci: do čela ministerstva financí se postavila občanka USA Natalia Jaresková, ministrem hospodářského rozvoje byl jmenován Litevec Ajvaras Abromavičus a ministerstvo zdravotnictví povede gruzínský občan Alexander Kvitašvili. Je zřejmé, že samotní Ukrajinci vládu nezvládají a rozhodli se svalit povinnosti a odpovědnost na bedra „pozvaných hvězd“. Ukrajincům nedali možnost vládnout a místo nich byli na klíčové posty ve vládě jmenováni cizinci. Na jedné straně se jedná o „révérence“ k západním a mezinárodním investorům Ukrajiny:


Mezinárodní měnový fond a Světová banka jsou připraveny půjčovat zemi peníze, což znamená, že chtějí kontrolovat, za co jsou tyto peníze utráceny. Na druhé straně, pozvaní ministři jsou šancí vyhnout se vnitřním ukrajinským politickým tahanicím, domnívá se vedoucí Centra postsovětských studií Institutu ekonomie RAV Leonid Vardomskij:

[quote align="center" color="#999999"]

Strany si navzájem konkurují – všichni chtějí ovládat finanční toky. Domluvit se je složité a dohadování by mohlo být dlouhé. A v tomto případě, jenom pozvali „Varjaga“, a konec. Cizinci jsou považováni za neutrální figury. Je zde ale ještě jeden faktor. Mnozí Ukrajinci mají velmi slabou reputaci: buď se jedná o nízkou kvalifikaci, zapletení do korupce, nebo o jiné faktory. A cizinci jsou vnímáni jako lidé noví, neušpinění, Ukrajinci jim vě ří a ctí je. Zatím se ale nic udělat nedaří: lid chudne, léky zdražují a lékařská péče se vůbec stává luxusem.[/quote]

Ukrajinci mohou doufat, že nové zahraniční tváře v jejich vládě jim dají pozitivní impuls k vnitřnímu rozvoji. Avšak, pochybné motivy a úkoly cizích ministrů zdůrazňuje ředitel kyjevského Institutu pro transformaci společnosti Oleg Soskin:

[quote align="center" color="#999999"]

Lid Ukrajiny je určitě nepotřebuje. Určitě je však potřebuje Porošenko a jeho finančně-korporativní uskupení: peníze nejsou, země stojí před bankrotem, zlaté a valutové rezervy jsou dávno rozkradeny, a nyní si Porošenko, Jaceňuk a Gontarjova (nynější šéfka Národní banky) rozebírají zbytky. Zůstalo něco málo přes 8 miliard USD. V této souvislosti je pro Petra Porošenka velmi důležité získat nové dodatečné miliardy. Ty nyní reálně může poskytnout pouze MMF. Je proto třeba demonstrovat, jak se demontuje korupční systém, k čemuž je údajně nutné jmenovat cizince, kteří celému procesu zajistí průhlednost.[/quote]

Ve skutečnosti ale žádná průhlednost nebude. Dokonce i v případě, že by noví ministři měli ty nejlepší úmysly, nebudou úspěšní. Jareskové a Abromavičusovi k tomu chybí kvalifikace, domnívá se Oleg Soskin:

[quote align="center" color="#999999"]

Na post ministra hospodářství jmenovali „investora“: je známo, že Ukrajina je zkorumpovaná země, která hraje roli „prádelny“. Perou se zde peníze z šedé i černé ekonomiky, k čemuž, jak je známo, dochází přes tzv. investiční fondy. Potom tyto peníze jdou na stavbu obchodních center. Právě tímto se i vždy zabývala jak Jaresková, tak i Litevec Abromavičus.[/quote]

Nový ukrajinský ministr zdravotnictví Alexander Kvitašvili, který je na Západě a v Gruzii znám jako dědičný řídící pracovník lékařských zařízení a organizací. Jeho vzdělání přitom není lékařské. Jedná se o historika a profesionálního státního zaměstnance. A ukrajinský ministr spravedlnosti Pavel Petrenko se rozhodl udělat z cizinců své náměstky. Nikdo se nebude divit tomu, když se nebude jednat o právníky, ale například, o obránce práv zvířat. Více kompetencí jim to nepřidá, což znamená, že bez problémů zapadnou do různorodé společnosti nových ukrajinských ministrů.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: czech.ruvr.ru