Vladimir Putin ruskému státního energetickému gigantovi Gazprom nařídil, aby přiškrtil dodávky na Ukrajinu a přes ní, což podle Daily Mail probíhá uprostřed obviňování, že jeho soused si ucucává ruský plyn, aby si ho ukradl. Vzhledem k těmto „tranzitním rizikům pro evropské spotřebitele na ukrajinském území,“ zavřel Gazprom export plynu do Evropy o 60%, čímž se tento kontinent „během hodin“ propadne do energetické krize. Snad by to mohlo vysvětlit dnešní explozi cen zemního plynu (a ropy), přičemž plynárenské společnosti na Ukrajině tohle přiškrcení dodávek potvrdily; a šest zemí ohlásilo úplné zavření dodávek ruského plynu.


EU zuří, že tohle náhlé odříznutí některých jejích členských zemí je „zcela nepřijatelné,“ ale CEO Gazpromu Alexej Miller později dodal, že Rusko plánuje přesunout naprosto všechny průtoky přes Ukrajinu na trasu přes Turecko; a ruský ministr energetiky Alexander Novak jednoznačně konstatoval: „Toto rozhodnutí už bylo přijato.“

Jak hlásí Bloomberg:

[quote align="center" color="#999999"]

Rusko plánuje přesunout veškeré své toky zemního plynu procházející Ukrajinou na trasu přes Turecko, což je překvapivý krok, o kterém šéf energetiky Evropské unie řekl, že poškodí jeho reputaci jako dodavatele.

Tohle rozhodnutí nedává žádný ekonomicky smysl, řekl dnes reportérům v Moskvě po rozhovorech s ruskými vládními činiteli a šéfem exportéra plynu OAO Gazprom Maroš Šefčovič vicepresident energetické unie Evropské komise.

Gazprom, největší světový dodavatel zemního plynu, plánuje posílat 63 miliard kubických metrů přes navrhovanou trasu pod Černým mořem do Turecka, čímž úplně nahradí dodávky přes Ukrajinu, řekl během diskuse jeho generální ředitel Alexej Miller. Asi 40 procent ruských plynových exportů do Evropy a Turecka prochází přes ukrajinskou síť ze sovětské éry .

Šefčovič řekl, že byl Millerovými komentáři „velice překvapen“ s dodatkem, že spoléhání na tureckou trasu bez Ukrajiny není v souladu s plynovým systémem EU.

Gazprom plánuje dodat toto palivo na tureckou hranici s Řeckem a „je to na EU, jak se rozhodne, co s tím dál udělá,“ tvrdí Šefcovič.

[/quote]

Což, jak hlásí Daily Mail, Evropě přivodilo závažný (a bezprostřední) problém…

[quote align="center" color="#999999"]

Rusko dnes kvůli eskalujícímu se sporu s Ukrajinou přiškrtilo Evropě export plynu o 60 procent, čímž tento kontinent ‚během hodin‘ uvrhne do energetické krize.

Plynové společnosti na Ukrajině dnes ráno řekly, že Rusko dodávky pro ně úplně zavřelo.

Dnes už šest zemí ohlásilo úplné uzavření dodávek ruského plynu přes Ukrajinu, což je prudká eskalace hádek o energii, která Evropu ohrožuje zrovna s nástupem zimy.

Bulharsko, Řecko, Makedonie, Rumunsko, Chorvatsko a Turecko ohlásily, že k nim byly zastaveny dodávky plynu z Ruska přes Ukrajinu.[/quote]

* * *

Jak uvedl Bloomberg, Gazprom redukoval dodávky přes Ukrajinu po sporech s touto sousední zemí o ceny a dluhy, které v uplynulém desetiletí mrazivého počasí už dvakrát rozvrátily dodávky od EU.

[quote align="center" color="#999999"]

„Tranzitní rizika pro evropské spotřebitele na ukrajinském území pořád zůstávají,“ řekl Miller v e-mailovém prohlášení. „Nemáme jinou volbu“ kromě plánované trasy Tureckého proudu, řekl.

„Už jsme své evropské partnery informovali a teď je to na nich, aby uvedli do chodu nezbytné infrastruktury vedoucí z řecko-turecké hranice,“ řekl Miller.

Rusko svoji image přesunem do Turecka nepoškodí, protože to bylo vždy spolehlivým dodavatelem plynu a nikdy své závazky neporušilo, řekl dnes v Moskvě reportérům po schůzce s Ševčovičem ruský ministr energetiky Alexander Novak.

„Rozhodnutí jsme už provedli,“ řekl Novak. „Diverzifikujeme a odstraňujeme rizika nespolehlivých zemí, které v posledních letech vyvolávaly evropským spotřebitelům problémy.“[/quote]

* * *

To pomáhá vysvětlit i dnešní zhroucení trhu futures na zemní plyn epických rozměrů…

* * *

[quote align="center" color="#999999"]

„Rusové bez vysvětlení během 24 hodin snížili dodávky od 92 milionů kubických metrů oproti slíbeným 221 milionům kubických metrů,“ řekl Valentin Zemjanskij z ukrajinské plynárenské společnosti Naftogaz.

„Nechápeme, jak budeme moci dodávat do Evropy plyn. To znamená, že během pár hodin začnou problémy s dodávkami pro Evropu.“[/quote]

* * *

Zkontrolujte si své teploty, protože v Evropě by mohlo začít být daleko chladněji…

A mějte na paměti důsledky těch zim, které naštvaly Evropany už v minulosti.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček, zdroj: zerohedge.com, reformy.cz