Tým německých a kanadských podmořských vědců vůbec poprvé objevil tzv. „mrtvou zónu“ v Atlantském oceánu – místo, kde nemůže vzkvétat život kvůli nedostatku kyslíku ve vodě. Podobná místa už byla objevena například na zalidněném jižním a východním pobřeží USA anebo u Baltského moře, nikdy však v otevřeném oceánu. Vědci objevili obrovské, někdy až 160km velké skvrny s malým obsahem kyslíku. Tyto skvrny se pohybují po vlnách oceánu a jsou sezónní. Co tyto bezkyslíkaté kapsule způsobuje, je jasné.


Živiny, které se do oblasti dostanou odjinud a měly by být potravou pro mořské řasy, jsou požity jinými mikroorganismy. To způsobuje odpad, který konzumují zase mikroby. Tento cyklický proces využívá obrovské množství kyslíku, až nakonec dojde.

Pro obyvatele oceánu pak zbývá jediná možnost: odejít a přežít, nebo zůstat a zemřít.

Vědci zjistili, že tyto zóny jsou v podstatě obrovské podvodní mořské proudy pohybující se ve víru, a to až po dobu několika měsíců.

Překvapující informací o těchto místech v oceánu je to, že hladina kyslíku je dokonce menší než v dříve nalezených mrtvých zónách. Rovná se 0,3ml na 1l mořské vody oproti 1ml/l.

Intenzita tohoto fenoménu závisí na rychlosti víru, chemické koncentraci, počasí a také rotaci Země.

Vědci se obávají, že by tyto mrtvé zóny mohly ovlivnit i život na pobřeží, přesněji pak na Kapverdy.

„Tyto zóny se nacházejí 100 km od pobřeží Kapverdských ostrovů a je nepravděpodobné, že by nenarazily na pobřeží,“ vysvětluje vedoucí studie Johannes Karstensen.

„Mohlo by to způsobit zaplavení pobřeží ‚mrtvou‘ vodou, což by silně narušilo pobřežní ekosystém a ohrozilo by to podmořský i přímořský život organismů.“

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: rt.com