V pobaltských zemích se aktivně připravují na ruský vojenský útok. A berou to vážně. Litevské ministerstvo obrany vydalo pro občany speciální příručku, v níž se vysvětluje, jak se mají chovat v případě útoku Ruska nebo okupace. V této zajímavé publikaci jsou podrobné instrukce: jak se zachovat v případě útoku Ruska při začátku vojenského konfliktu, jak přežít během okupace a dokonce jako zformovat hnutí odporu a vést partyzánskou válku. Publikaci vydalo ministerstvo obrany Litvy. V poslední době vedoucí politici a média země poukazují na to, že zemi může postihnout osud Krymu nebo Ukrajiny – vzhledem k tomu, že v Litvě žije početná ruská menšina.


V úvodníku této 100stránkové publikace, kterou prezentoval samotný ministr obrany Litvy Juozas Olek, se upozorňuje: "Nezapomeňte, že máte pouze jediný cíl – přežít." Během prezentace knihy ministr zdůraznil, že považuje za důležité, aby se občané dokázali správně zachovat v extrémní situaci – od přírodních katastrof či průmyslových havárií až po vojenské konflikty.

Odteď občané Litvy už vědí, co mají dělat, pokud se stanou rukojmími: "Musíte si uvědomit, že bát se je normální. Prvních 15 až 45 minut je nejnebezpečnějších. Čím déle jste spolu s tím, kdo vás vězní, tím je méně pravděpodobné, že vám ublíží. Nemluvte zbytečně, mluvte pouze tehdy, pokud je to nutné. Vhodnou věcí může být oční kontakt. Je méně pravděpodobné, že vás terorista zabije, pokud se občas potýkáte s jeho pohledem – ale netřeba to přehánět," radí autoři příručky.

Ministr obrany Litvy Juozas Olek: "Litevci mají vědět, jak se chovat při organizaci občanského odporu a také v bojových podmínkách. Tento projekt informovanosti obyvatel je mimořádně aktuální vzhledem k opakované agresi Ruska vůči svým sousedům," zdůraznil litevský ministr.

Poukázal na to, že se publikace věnuje i problematice "hybridní války": "Jde o kombinaci klasických vojenských prostředků a nekonvenčních postupů, o nichž se hovoří v souvislosti s ruskou anexí Krymu as aktivitami Moskvy na jihovýchodě Ukrajiny. Co to znamená? Mluvíme o aktivitách od tajných vpádů polovojenských a vojenských jednotek přes dezinformační kampaně, obsazení úřadů až po kybernetické útoky," zdůraznil.

V několika rozsáhlých kapitolách jsou uvedeny konkrétní rady, jak by občané mohli získat informace v případě ohrožení země, jak tyto informace mají rozšiřovat, kam by se měli evakuovat, jak by měly shromažďovat zásoby potravin a vody, jak vybudovat pevný úkryt v případě, že evakuace není možná, jak zorganizovat nebo se zapojit do hnutí odporu apod.

Zatím je publikace k dispozici pouze v elektronické podobě na internetových stránkách litevského ministerstva obrany. Od příštího týdne by se však měla distribuovat prostřednictvím ministerstva obrany do litevských středních škol, úřadů a veřejných knihoven. Litva se připravuje na válku.

Některá litevská média přiznávají, že "je to docela originální a zajímavá publikace, která předběhla ruský útok". Poznamenávají však, že má jedinou chybičku krásy: není v ní uveden přesný datum ruského vojenského vpádu…

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: hlavnespravy.sk