Ať už je to v důsledku bezprecedentní zastrašovací kampaně Švýcarské národní banky (kterou ke konci posílila i Citigroup), nebo kvůli důvěře, že švýcarské zlato je v zahraničí ve stejném bezpečí, jako kdyby bylo doma, nebo kvůli starému dobrému „ležérnímu šviháctví“, tak dnes s největším napětím očekávaná událost už proběhla a dospěla k výsledkům – podle předběžných projekcí švýcarské televize SRF – tak obyvatelstvo Švýcarska převážně v celonárodním referendu odmítlo nutit Švýcarskou národní banku (SNB), aby držela asi tak 20% svých rezerv ve zlatě, když asi 78% hlasovalo proti tomu, co AP zdvořile nazvala „ochrana bohatství země investicemi do zlata.“


Jak hlásí Bloomberg, tak návrh trvající na tom, aby Švýcarská národní banka držela nejméně 20 procent své rozvahy 520 miliard franků (540 miliard $) byl přehlasován 78 procenty ku 22 procentům, což je podle projekcí švýcarské televize SRF z 1:00 h odpoledne místního času. Iniciativa „Zachraňte naše zlato“ by rovněž SNB zakázala někdy svoje zlaté cihly prodávat a vyžadovala by, aby se asi 30 procent zlata v současnosti uloženého v Kanadě a v UK repatriovalo.

Dnešní vyprazdňování hlasovací urny ve volebním středisku v Zurichu.

Mapa zobrazující rozložení švýcarského hlasování podle kantonů: ani jeden z těchto 23 švýcarských regionů neměl při hlasování o zlaté iniciativě většinu.

K tomu lze říci, že toto rozhodnutí nejspíš nepřišlo jako překvapení, protože ač rané průzkumy dávaly táboru ano překvapivě vedení, tak pozdější průzkumy zaznamenaly posuv veřejného mínění a předpovídaly této iniciativě zamítnutí.

Největším vítězem je samozřejmě Švýcarská centrální banka: tvůrci politik SNB opakovaně varovali, že takováto opatření by jim ztížila udržování cenové stability a možnost stínit měnu od výkyvů centrální bankou udržovaného kurzu 1,20 za euro. Takovýto minimální směnný kurz byl stanoven před třemi lety spolu se slibem SNB, že bude nakupovat neomezená množství zahraničních měn, aby ho udržela.

„SNB to může cítit jako potvrzení své politiky,“ řekl Martin Gueth, ekonom LBBW ve Stuttgartu. „Zavrhnutím zlatých opatření se voliči vyslovili pro zachování současného stavu.“

[quote align="center" color="#999999"]

Referenda jsou klíčovou součástí švýcarského systému přímé demokracie a vedou se jak celonárodně, tak na úrovni místní správy několikrát ročně. Zlatou iniciativu spustila hrstka skeptiků Evropské unie členů švýcarské Lidové strany. Ta je nespokojená, že držba více než 100 miliard euro u SNB, kterou svou iniciativou zpochybňovali, posílí věrohodnost centrální banky, a ne že by ji oslabila.

Avšak president SNB Jordan tuto iniciativu označil za „nebezpečnou“ a jeho kolega ze správní rady Fritz Zurbruegg řekl, že přijetí těchto opatření by znamenalo, že „by se tím dramaticky zúžil prostor k manévrování s měnovými rezervami s negativními dopady na švýcarskou ekonomiku.“

Centrální banka sídlící v Bernu a v Zurichu by měla tříletý termín na repatriaci svých zlatých cihel ze zahraničí a pět na to, aby dosáhla 20 procentní hranice. S tím, jak jsou středoevropské banky odsouzeny k zařizování více stimulů k posílení chabého růstu a nedostatečné inflace, tak ekonomické průzkumy od Bloomberg News v šetření z 19. listopadu očekávaly, že SNB si bude udržovat svůj strop na franky do roku 2017.[/quote]

Otázkou teď je, co to udělá se Švýcarským Frankem, který v nedávné době vyrostl na 26 měsíční maximum proti euru. Mnohé trápila obava, že úspěšné zlaté referendum poslouží jako katalyzátor vyhýbání se všemu v CHF, jelikož nákupy zlata by tuto měnu oslabily. „Pokud se euro-krize nezhorší, tak bude minimální směnný kurz udržitelný, řekl David Marmet, ekonom z Zeuercher Kantonalbank. Kdyby byla tato iniciativa přijata, tak by „instrumenty jako negativní sazby k rozšíření rozvahy mohly připadat v úvahu,“ řekl.

S tím, že referendum nevyjde, se CHF může paradoxně nalézat v situaci, v níž přelévání do CHF přinutí banku ke zdvojnásobení obrany kurzu: takže ekonomové teď přemýšlí, zda SNB nebude muset posílit svoji obranu negativními sazbami na depozita jako je hotovost komerčních bank udržovaná u centrální banky, čímž by dostála své hrozbě, že bude-li to nezbytné, tak „okamžitě“ přistoupí k dalším krokům.

A pak je tu otázka, že co se stane s napětím na trhu zlatých swapů: jak bylo uvedeno minulý týden, 1 měsíční sazba GOFO se propadla nejvíce negativně za více než desetiletí. Není jasné, zda to smrsknutí zajišťujícího zlata bylo důsledkem švýcarského referenda nebo kvůli jiným důvodům. Reakce trhů v pondělí by měla tyto otázky zodpovědět.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: zerohedge.com, reformy.cz