Vypadá to, že pár lidiček bude obětními beránky… Jak hlásí NY Times, ministr obrany Chuck Hagel pod tlakem odstupuje. Prezident Obama dospěl minulý pátek k rozhodnutí požádat svého ministra obrany – jediného Republikána v jeho národně-bezpečnostním týmu – aby odstoupil, neboť uznává, že hrozba Islamistického státu bude vyžadovat jiný druh dovedností než ty, které pan Hagel má, a že jeho tým má potíže být v předstihu před rozpoutávajícími se globálními krizemi.


Jak hlásí NY Times:

[quote align="center" color="#999999"]

Ministr obrany Chuck Hagel pod nátlakem odstupuje, což je na úrovni vlády první oběť zhroucení demokratické většiny prezidenta Obamy v Senátu a přetíženého národně bezpečnostního týmu, který má potíže, aby se držel v předstihu před propukajícími globálními krizemi.

Prezident, od kterého se očekává, že v pondělí oznámí rezignaci pana Hagela při vystoupení v Růžové zahradě, dospěl k rozhodnutí požádat svého ministra obrany – jediného Republikána ve svém národně bezpečnostním týmu – aby odstoupil v pátek minulého týdne po sériích schůzí z posledních dvou týdnů, říkají vedoucí činitelé administrativy.

T ito činitelé popsali rozhodnutí pana Obamy o odstranění pana Hagela, 68, jako uznání toho, že hrozba Islamistického státu bude vyžadovat jiný druh dovedností než ty, které pan Hagel do těchto činností vnáší.

Během svých necelých dvou let na tomto postě, jak říkají jeho kritici, měl pan Hagel potíže inspirovat v Pentagonu stejnou důvěru jako jeho předchůdci, zvláště Robert Gates. Ale několik z vrcholných Obamových poradců během posledních měsíců také v soukromí uznalo, že by prezident nechtěl dalšího ministra obrany s vysokým profilem ve stylu pana Gatese, který se už dokonce uchýlil k sepisování memoárů o svých letech s panem Obamou, v nichž prezidenta ostře kritizuje. Pan Hagel, říkají, je v mnoha ohledech přesně takovým druhem ministra obrany, jakého prezident chtěl poté, co měl během svého prvního funkčního období s vojáky potyčky….

Ten rozhněval Bílý dům v srpnu, jelikož tato vláda rozhýbávala svou strategii boje s Islamistickým státem v přímém rozporu s prezidentem, který o pár měsíců před tím tuhle skupinu sunnitských militantů srovnával s mládežnickým klubem amatérských basketbalistů. Pan Hagel při setkání s reportéry ve své teď už dobře známé roli hned po generálu Dempseyovi Islamistický stát prohlásil za „bezprostřední hrozbu všem zájmům, které máme,“ s dodatkem, že „tohle překračuje všechny meze, které jsme viděli.“ Činitelé Bílého domu později řekli, že to vidí tak, že takovéto komentáře ničemu moc nepomohou, ač se administrativa zjevně pořád potýká s tím, jak definovat, jak až velkou hrozbu vlastně ten Islamistický stát představuje. [/quote]

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj:  zerohedge.com, reformy.cz