Washington Post přinesl zajímavou výměnu sdělení, o které tvrdí, že k ní došlo mezi prezidentem v jeho prvním období a Chuckem Hagelem jmenovaným na příštího ministra obrany. Bob Woodward do Postu píše, že Hagel při návštěvě Bílého domu v roce 2009 Obamu varoval, že by si měl dávat pozor na darebné živly uvnitř Pentagonu, které to vedou k ‚novému světovému řádu‘ (New World Order). Podle tvrzení, která později Hagel pronesl, a o kterých se tu poprvé referuje, řekl Obamovi: „Žijeme v době, kdy už tu je nový světový řád.“


[quote align="center" color="#999999"]„My to nekontrolujeme. Musíš si klást otázky o všem, o každém předpokladu, o všem, co ti“ – vojáci a diplomaté – „řeknou. Jakýkoliv předpoklad starý 10 let, je už zastaralý. Potřebuješ si klást otázka o naší roli. Potřebuješ si klást otázky o ozbrojených silách. Potřebuješ si klást otázky, k čemu ta vojska používáme.“ [/quote]

Post uvádí, že Hagel Obamu varoval před „zabřednutím“ do probíhající války v Afghánistánu a řekl mu, že by to mohlo definovat Obamovo první období. Hagel údajně později soukromě zpochybňoval moudrost vyslání dalších vojsk, aby se přidaly do tohoto konfliktu.

V té době Obama oznámil navržené vyslání více než 50 000 vojáků do Afghánistánu na základě doporučení Pentagonu.

Říká se, že v reakci na to Hagel poznamenal: „Prezident nemá kontrolu nad Pentagonem jako nejvyšší velitel už od té doby, kdy se prezidentem stal Bush starší.“

„Pokud se to od Hagela potvrdí, tak vypadá pravděpodobné, že jeho a prezidenta čeká velký úkol navigace toho nového světového řádu,“ dospívá k závěru Post.

Ta tvrzení zde vypadají, že se moc nesoustřeďují na koncept ‚nového světového řádu‘, ale více na prostou zmínku, že vojensko-průmyslový komplex to žene k nekonečným válkám kvůli svým vlastním záměrům; samo o sobě není opravdu moc velké odhalení, a je to spíše konstatování zjevného.

Hagelovy komentáře nicméně dávají zajímavý smysl.

Ovšem není žádný důvod si myslet, že Obama jako prezident by si už nebyl vědom nějaké formy ‚nového světového řádu‘, co dlí v darebných živlech uvnitř Pentagonu nebo struktur stínové vlády široké elity, když si je toho vědom Chuck Hagel jako senátor.

To všechno se ale vnucuje s otázkou, pokud Hagel ví, že pozice ministra obrany přináší jen malý smysluplný vliv na vrcholné lampasáctvo vojáků, tak zkusí s tím něco udělat, nebo se jednoduše sveze v sehrání své role?

Článek k tématu: 

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: globalresearch.ca