Mezinárodní organizace Human Rights Watch potvrdila, že donbaské obce byly během příměří ostřelovány z území, která kontroluje ukrajinská armáda. Příslušnou zprávu představili 12. listopadu 2014 v Ženevě. Zaměstnanci Human Rights Watch zaregistrovali fakta ostřelování ukrajinskou armádou civilních objektů v Luhanské a Doněcké lidové republice.


Jde zejména o dva trychtýře po výbuchu naproti kanceláři Mezinárodního výboru Červeného kříže v Doněcku. Vznikly v důsledku nasazení kazetové munice. Právě tam zahynul 2. října zaměstnanec Červeného kříže Laurent du Pasquier. Úlomky střel byly nalezeny také v dalších doněckých čtvrtích, vedle obytných budov, dětských zařízení a rovněž v obcích Luhanské oblasti. HRW uvádí, že ostřelování kazetovou municí se konalo ze strany území, jež byla pod kontrolou ukrajinské vládní armády. Armáda použila raketomety Smerč a Uragán. Ochránci lidských práv dříve rovněž potvrdili, že ukrajinští vojáci používají raketomety Grad.

Zaměstnanci HRW shromáždili všechna tato fakta, výpovědi očitých svědků a odhady expertů a představili je v Ženevě. Jsou připraveni poskytnout je OSN a všem dalším zainteresovaným mezinárodním strukturám. Jenže nikdo vůči tomu neprojevuje kupodivu žádný zájem.

Jak sdělil starší expert oddělení pro zbraně HRW Mark Hizney, nikdo zatím nepožádal jeho organizaci o tyto informace. Ale není to zdaleka první zpráva, která odhaluje válečné zločiny Kyjeva proti pokojným obyvatelům, zdůraznil vedoucí stálé delegace Rady Federace RF při Europarlamentě Andrej Klimov:

[quote align="center" color="#999999"]

Je to další důkaz dvojí míry v západní politice. Možná, že lidé, kteří pracují v organizacích jako Human Rights Watch, konečně pochopí, že velká práce je čeká nikoli vůči Rusku, ale vůči zemím, které považují sebe za etalon demokracie a dodržování lidských práv. [/quote]

Včera se v New Yorku konalo zasedání RB OSN věnované Ukrajině. Ruský zástupce Alexandr Pankin upozornil kolegy na fakt, že ukrajinští vojáci nedodržují příměří v Donbasu a nadále soustřeďují síly u frontové linie. Tuto informaci by měli mít vlastně také ostatní členové RB, kteří pozorně sledují události na Ukrajině. Jenže stejně, jak tomu bylo dříve, vidí raději pouze to, co si přejí, a fakta prostě přehlížejí.

Zdroj: czech.ruvr.ru

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]