Situace se pro od peněz odřezávaný Islamistický stát zhoršuje. Před měsícem jsme referovali, že v důsledku kolapsu ropného obchodování ISIS Tureckem po neustálém bombardování jejich infrastruktury těžby a přepravy ropy převážně ruskými silami se přítok peněz generovaný Islamistickým státem propadl. „Uprostřed roku 2015 obnášely celkové měsíční výnosy Islamistického státu kolem 80 milionů $,“ řekl Ludovico Carlino, vedoucí analytik IHS, která vydává pravidelné zprávy o IS kontrolovaných územích. Carlino dodal, že „k březnu 2016 se měsíční výnosy Islamistického státu propadly na 56 milionů $.“


Ač kolaps obchodování s ropou byl primárním důvodem tohoto propadu peněz, tak dalším důvodem je to, že území držená touto organizací se v důsledku nedávných vojenských ztrát drasticky zmenšila. Podle IHS ztratila skupina IS během posledních 15 měsíců asi 22 procent svého území a teď už vládne jen 6 milionům lidí místo někdejších devíti milionů.

To vedlo k několika mediálním zprávám, že aby ISIS zvedla příliv hotovosti, tak zabíjí své zraněné bojovníky a prodává jejich orgány na černém trhu.

Avšak ještě více potíží tomuto militantnímu státu způsobil obrat válečné vlny v neprospěch ISIS. To spolu s čím dál temnější „výhledem na kariéru“ u věřících v ISIS vedlo k vzedmutí dezercí bojovníků, což donutilo úřady Islamistického státu, aby přijaly urychlená opatření k řešení těchto dopadů a vyslalo ještě silnější poselství jakýmkoliv budoucím potenciálním zběhům.

Před měsícem to nabralo tak dramatický spád, že zabili 45 dezertérů z bojiště děsivým způsobem: zmrazením zaživa. Podle irácké mediální agentury Al Sumaria News se 45 dezertérů pokusilo během posledních bojů v Iráku uprchnout z bojiště. Tito obvinění dezertéři byli popraveni uzamčením v márničních mrazácích v Mosulu na 24 hodin, kde byli ponecháni pomalé, lze čekat, že mučivé smrti. Jejich mrtvoly pak byly údajně rozprostřeny podél silnice na vjezdu do města, aby fungovaly jako varování každému bojovníkovi, aby si to radši rozmyslel.

Ve zpětném pohledu se tento pokus o „posílení morálky“ jeví jako neúspěšný a dezerce se, jak se dalo čekat, ještě zvýšily. Tudíž, aby Islamistický stát vyslal ještě silnější poselství, tak údajně tucty svých vlastních militantů pohřbil zaživa poté, co tito džihádisté odmítli bojovat a prchli z bitevního pole tváří v tvář úderu irácké vlády k opětovnému dobytí území v severní provincii Nineveh kontrolované od roku 2014 ISIS.