Ve dnech 3. a 4. června navštíví americký prezident Barack Obama Polsko, ve Varšavě se setká s lídry zemí střední a východní Evropy. Nakolik je tato návštěva důležitá? Na tuto a další otázky naší zpravodajky Iriny Čajkové odpovídal šéfredaktor časopisu Rusko v globální politice (Rossija v globalnoj politike) Fjodor Lukjanov: [quote align="center" color="#999999"] Obama moc často do Evropy nejezdí, obyčejně k tomu musí mít nějaký vážný důvod. Tentokrát je to 70. výročí vylodění výsadku USA a Velké Británie v Normandii za druhé světové války.


Před tím ale Obama zavítá do Varšavy, aby si tu pohovořil s lídry zemí střední a východní Evropy, kteří jsou znepokojeni podle jejich názoru příliš rozhodnými akcemi Ruska vůči Ukrajině.

Polsko zřejmě chce, aby Obama podpořil jeho snahu postavit se do čela protiruské fronty v Evropě. Spojené státy ovšem často vidí tuto zem jen jako nástroj svého vlivu na Evropany, jako prostředek dosažení svých vlastních cílů. Takže se může stát, že naděje Poláků budou pouhou iluzí… [/quote]

Polské úřady aktivně hájí rozšíření přítomnosti NATO ve východní Evropě. Bude tato otázka vyřešena 3. a 4. června na schůzce ministrů obrany aliance v Bruselu?

[quote align="center" color="#999999"]

Myslím si, že tam kolem toho bude spousta rozhovorů. Ale posílení pozic NATO na východě Evropy bude velice skromné, teď nemají dost prostředků ani možností. Plány NATO budou samozřejmě po nějakém čase upraveny, nebude to ale trvat měsíce, spíš roky, je to proces zdlouhavý… [/quote]

Hodnocení Varšavy a Moskvy, Evropské unie a Ruska toho, co se odehrává na Ukrajině, je naprosto odlišné. Ale jako cíl své první cesty do zahraničí si Petro Porošenko po svém zvolení prezidentem vybral právě Varšavu. Má pro Petra Porošenka vůbec smysl dohadovat se o něčem s Ruskem?

[quote align="center" color="#999999"]

S Ruskem se samozřejmě dohadovat musí, protože jakékoli rozhodnutí přijaté bez ohledu na mínění a zájmy naší země, nebude možné realizovat. Pro ukrajinského prezidenta je to dobrá šance přesvědčit občany své země, že bude prosazovat novou, spravedlivou politiku. Tak může navázat dialog se zástupci všech regionů své země. Nevíme ovšem, jestli to má pan Porošenko v úmyslu. Když na to není připraven, pak zdědí všechny zastaralé a bolestivé problémy Ukrajiny.

Pokud jde o Evropskou unii, ta v případě s Ukrajinou ukázala, že není naprosto schopna řešit konflikty. Brusel si neví rady. Ovšem Varšava se domnívá, že ví, co je třeba dělat. Konec konců ale budou oba, stejně jako dřív, chtít, aby problém řešil Washington… [/quote]

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: czech.ruvr.ru