Projev prezidenta USA Baracka Obamy ve Valném shromáždění OSN nebyl mírový. Takový názor vyjádřil ministr zahraničních věcí RF Sergej Lavrov po projevu amerického vůdce v New Yorku. Z tribuny OSN Barack Obama vyzval země, aby se spojily před tváří globálních hrozeb, mezi které označil horečku ebola, terorismus na Blízkém východě a Rusko. Za situace, kdy dokonce i k boji s horečkou ebola vysílají USA do Afriky vojáky, nás výzva Baracka Obamy (laureáta Nobelovy ceny míru) k členům Valného shromáždění „postavit se na správnou stranu dějin“ při hodnocení kroků Ruska na mezinárodní aréně nutí k tomu, abychom se obzvláště zamysleli.


„Projev mírotvorce se nepodařil“, poznamenal hlava ruského MZV Sergej Lavrov:

[quote align="center" color="#999999"]

Co se týče projevu pana Obamy, tak Rusko obsadilo druhé místo mezi hrozbami pro světový mír a bezpečnost. Na prvním místě je horečka způsobená virem ebola, na druhém, jak se vyjádřil prezident Obama, „ruská agrese v Evropě“ a na třetím ISIL al-Kájda a další teroristé, kteří nyní vládnou na Blízkém východě, především pak v těch zemích, do kterých USA za porušení norem mezinárodního práva provedly intervenci. Obamův projev je americkým pohledem na mír. Je to pohled země, která do doktríny své národní bezpečnosti zapsala právo nezávisle na jakýchkoliv rozhodnutích Rady bezpečnosti OSN používat sílu dle vlastního uvážení. [/quote]

To co dříve bylo určeno pro domácí publikum, tvrzení o čistotě Ameriky a o její výjimečnosti, se nyní vynáší na mezinárodní tribunu. A jak jinak by Obama mohl přesvědčit svět o nutnosti těch válek, které rozpoutal na cizím území za roky svého prezidentství, říká vedoucí stálé delegace Rady Federace při Evropském parlamentu Andrej Klimov:

[quote align="center" color="#999999"]

Množství bojových akcí, které byly provedeny na území suverénních států během přebývání pana Obamy na postu prezidenta USA je rovno času jeho vlády. Přičemž, zprvu se USA účastní v likvidaci struktury státu a vytvoření chaosu, potom prakticky všechny vyzbrojují a nakonec bojují proti těm, které vyzbrojily. [/quote]

Jako celek byl Obamův projev postaven na tvrzení, že se dnes svět stal mnohem svobodnější a bezpečnější. Je zřejmé, že se jedná o takový humor amerického prezidenta a jeho okolí, které mu text projevu připravilo. Na Ukrajině několik měsíců probíhala bratrovražedná válka, která si vyžádala tisíce mrtvých a stovky tisíc lidí muselo opustit své domovy. Na Blízkém východě zase řádí extremismus a rozpadají se zde celé státy. Teroristé unášejí občany různých zemí, včetně občanů USA, a pořádají veřejné popravy. A prezident USA ubezpečuje světové společenství o tom, že se život zlepšuje.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj:  czech.ruvr.ru