Evropští ministři finance jsou „zděšeni“ z nového Republikány schváleného zákona, který USA přemístí „ze seznamu zemí s vysokými zdaněním mezi země s nízkými daněmi“ a poskytne společnostem „neférové“ pobídky, aby se z EU a z UK přestěhovaly do Ameriky. Je to opravdu děsivé.


Ekonom Německého ekonomického institutu v Kolíně Tobias Hentze řekl DW, že má obavy, že by tato daňová reforma mohla spustit nové kolo „závodů ke dnu“, kdy si různé jurisdikce budou konkurovat s nabídkami ještě nižších daňových sazeb pro korporace.

Pokud by tato reforma proběhla, tak by se USA přesunuly ze seznamu zemí s vysokými daněmi mezi země s daněmi nízkými. Až dosud byla v USA daňová zátěž pro společnosti značně vyšší s 39 procentní daňovou sazbou v porovnání s 30 procenty v Německu a 34 ve Francii.

Lamentují tedy, že tento daňový zákon nespravedlivě „opět učiní z Ameriky jedničku.“

Amerika také navrhuje neférové zdaňování zisků, které už byly zdaněny v Evropě, řekl Hentze se závěrem: „Je v tom nevyslovené poselství nadnárodním společnostem: Jen když budete produkovat tady v USA, tak uniknete dvojímu zdanění.“

Tento reformní balíček poskytuje společnostem i další pobídky. Američtí zákonodárci vytvořením tzv. patentního balíčku chtějí pobízet společnosti jako Apple, aby registrovaly své patenty a ochranné známky v USA, což jim zajistí preferenční daňové sazby na generované zisky (12,5 procenta). Podle Hentzeho názoru by férový daňový režim neměl nabízet žádné daňové rabaty za určité typy zisků.

„Avšak země jako Irsko nebo Holandsko právě toho už dělají,“ poukázal na ně Hentze. „Proto to rozhořčení ministrů financí EU v tomto konkrétním bodě zas tak moc věrohodně nevypadá.“

To je pro něj naopak ta zatím největší podpora.

Zdroj: informationliberation.com