Západní masmédia jen částečně informuji o událostech na Ukrajině. V tisku a na obrazovkách se objevují prohlášení kyjevských lídrů, ale nikoli jejich oponentů. Humanitární katastrofa na jihovýchodě je ignorována. Na rusko-ukrajinské hranici byly postaveny stanové tábory pro ty, kdo byli nuceni opustit své domovy kvůli bombardování. Avšak zahraniční novináři s jejich návštěvou nepospíchají, nechtějí si promluvit s těmi, kdo byli postiženi vojenskou operací kyjevské vlády.


Zjevně se jim nechce informovat o ukrajinských událostech z hlediska, které se liší od oficiálního stanoviska západních politiků, zdůraznil prezident fondu Politika Vjačeslav Nikonov:

[quote align="center" color="#999999"]

Pravda umírá první, když začínají válečné akce. Je jasné, že USA a jejich spojenci z NATO mají stejný postoj:existuje Ukrajina, která si přeje stát součástí Západu, a existuje nevlídné, zlověstné Rusko, které tomu brání. Všechno, co do tohoto schématu nezapadá, buď vůbec v médiích chybí, anebo se zkresluje. Je to obvyklý způsob informační války. [/quote]

Mezitím již čtvrtý měsíc probíhá u hranic Evropské unie nikoli informační, ale opravdová válka. Krvavá, s oběťmi a zkázou. Avšak evropské televize ukazuje mnohem podrobněji to, co se odehrává tisíce kilometrů od Evropy: v Sýrii, Afghánistánu a Iráku. Protože tyto události se odehrávají kdesi daleko, v zemích, které se tolik liší od západních. Ale Ukrajinci jsou prakticky Evropané a mluvit o nich znamená zkoušet na sobě to, co se tam děje. A pak to může vzbudit strach a hodně otázek, řekl Vjačeslav Nikonov:

[quote align="center" color="#999999"]

Události v různých končinách zeměkoule vzdálených od Evropy mnohem víc přitahují dnes pozornost médií. To, co se skutečně děje na Ukrajině, se prostě zamlčuje. Dnes tam posílají další zbraně ze zemí NATO: tanky z Maďarska, letadla z Rumunska atd. Kdežto západní masmédia raději informují o tom, jak USA bombardují Irák nebo poskytují humanitární pomoc Kurdům. [/quote]

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: czech.ruvr.ru