Na východě Ukrajiny pokračují boje. Experti mají za to, že existuje nebezpečí vypuknutí velké technogenní katastrofy, jejíž příčinou může být, například, zásah náboje do úložiště radioaktivního odpadu, onkologické kliniky se speciálními přístroji, anebo do očistných zařízení s chlorem. Jedním z možných zdrojů nebezpečí jsou jaderné elektrárny. Ukrajina jich má celkem pět včetně smutně známé Černobylské. Fungují čtyři: Záporožská, Chmelnická, Rovenská a Jihoukrajinská.


V blízkosti zóny válečných srážek se nachází Dněpropetrovské a Charkovské úložiště radioaktivního odpadu. Experti mají za to, že stačí jeden náboj, aby vznikla nová černobylská zóna.

Na ukrajinském jihovýchodě mají stovky zdravotních zařízení, jež používají radioaktivní látky. Mají je v Luhansku, Doněcku, Jenakijevu, Horlovce, Mariupolu, Kramatorsku a dalších městech. Speciální prostředky na diagnostiku a radioterapii používá více než 570 nemocnic a zdravotních středisek Doněcké, Luhanské a Záporožské oblasti.

Bude-li zničena aparatura, zemře člověk na účinek kobaltu během minuty. A dostane-li se radioaktivní jod do řeky, je to ekologická katastrofa, řekl expert Dmitrij Fomin.

Odborníci z ústavu bezpečného vývoje jaderné energetiky mají za to, že unikne-li do atmosféry v důsledku zboření luhanské nemocnice dělostřeleckou palbou kobalt nebo iridium, rozšíří se radiace na stovky kilometrů. V tomto případě může být zvýšení radiace zaregistrováno také v Evropě.

Dalším potenciálním nebezpečím jsou chemické podniky. Havárie nebo požár v takovém podniku může způsobit mocný výbuch kvůli používaným tu látkám. Na jaře 2013 explodoval v americké továrně na hnojiva čpavkový ledek. Došlo k početným obětem, desítky lidí byly zraněny. Požár v továrně Stirol v Horlovce může způsobit únik čpavku, v jehož oblaku nemá člověk šance na přežití, zvlášť za horka a bezvětří.

Příčinou technogenní katastrofy se mohou stát také očistná zařízení, v kterých se používá chlor. Velitel domobrany Doněcké lidové republiky Igor Strelkov již upozornil na svém účtu na Twitteru, že raketové útoky na očistná zařízení v Doněcku a Luhansku způsobí obrovský únik chloru.

Zásoby chloru stačí na zabití všeho živého na obrovském území. Mohou být desítky tisíc obětí, možná i vice, prohlásil Strelkov.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: czech.ruvr.ru