Německá kontrarozvědka zintenzivnila svůj dohled nad „určitými zaměstnanci ambasády Spojených států“ v Berlíně, když přišla vnitřní zpráva naznačující, že uvnitř německé spolkové byrokracie operuje „až 20“ agentů americké vlády. Německé noviny Bild am Sonntag citující informace „z amerických bezpečnostních kruhů“ v neděli uvedly, že těmito agenty jsou němečtí občané, kteří jsou za peníze tajně zaměstnáni u různých amerických civilních i vojenských zpravodajských agentur.


Tento v Berlíně sídlící list uvedl, že nejméně tucet takovýchto agentů infiltrovalo čtyři ministerstva německé spolkové vlády, konkrétně ministerstvo obrany, financí, vnitra stejně jako ministerstvo pro hospodářskou spolupráci a rozvoj.  List dále uvedl, že to poslední se stalo cílem americké Ústřední zpravodajské služby, protože je běžně zaměstnáváno BND, hlavní německou organizací vnější rozvědky, skrytými tajnými aktivitami.

Minulý týden Německo nařídilo okamžitý odchod ze země šéfovi stanice CIA poté, co chytilo dva německé občany, jednoho pracujícího pro BND, a druhého pro ministerstvo obrany této země, že tajně vyzvídají pro Washington. Rovněž utrousilo, že jeho zpravodajské agentury do odvolání omezí svou spolupráci se svými americkými protějšky „na pouhý základ.

Podle Bild am Sonntag „narůstající tlak“ proti amerických zpravodajským operacím uvnitř Německa přiměl americké špionážní agentury, aby přesunuly rekrutování ke svým aktivitám od německých občanů do blízkých evropských hlavních měst, jako je Praha nebo Varšava. Mezi tím v interview vysílaném v neděli německou veřejnoprávní televizí ZDF projevila německá kancléřka Angela Merkel pesimismus ohledně možnosti, že by americké zpravodajské agentury zastavily rekrutování německých občanů. Řekla, že Washington a Berlín mají „od základu odlišné pohledy“ na povahu a operativní charakter zpravodajství, a že překonat tento rozestup ve vnímání obou zemí bude těžké. Německá vůdkyně však dodala, že upřednostňuje pokračování spolupráce mezi německými a americkými zpravodajskými agenturami, jelikož obě země „mají prospěch ze spolupráce týkající se anti-terorismu a dalších věcí.“

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier se má v pondělí ve Vídni setkat s americkým ministrem zahraničí Johnem Kerrym. Agenda tohoto setkání je věnovaná probíhajícím mezinárodním vyjednáváním o íránském jaderném programu, ale Steinmeier německým médiím během víkendu řekl, že svému americkému protějšku plánuje přednést německé starosti s americkou špionáží. Washington tuto záležitost odmítl veřejně komentovat s tvrzením, že tohle by se mělo řešit prostřednictvím diskrétních diplomatických kanálů, nikoliv veřejně přes média.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj:  globalresearch.ca