Harvardský Klub studií rozšíření kultury příští týden v kampusu hostí černou mši. Lucien Greaves, mluvčí Satanova chrámu říká, že jeho skupina nechce provádět nějaké zesměšnění Katolické církve – ani provokovat Ďábla. Lidé ve středověku věřili, že čarodějnice prováděly černé mše k uctívání Ďábla – ale tato obvinění se nejspíš využívala jen ospravedlnění honů na čarodějnice. Ti hrají Ďáblova advokáta.


V New Yorku sídlící Satanův chrám provede příští pondělí na Harvardově universitě v hlavním kampusu představení černé mše – myšlenky na vyvolávání démonů do jsoucna tuto Církev jen rozčilují.

Možná o to jde.

Černá mše je inverzí tradiční Katolické mše, kterou středověcí lidé spojovali s čarodějnicemi. Čarodějnice obviňovali z kradení posvěcených kousků hostií na mše k uctívání Ďábla.

Existuje však jen málo důkazů, že by ta spousta černých mší byla čímkoliv více než jen mýtem, kterého lidé u moci zneužívali k ospravedlnění honů na čarodějnice a procesů s nimi.

Mluvčí satanistického chrámu Lucien Greaves říká, že jeho skupina kontaktovala harvardský Klub studií rozšíření kultury, aby zorganizoval nové přehrání černé mše založené na imaginacích francouzského spisovatele Jonse-Karl Huysmana v románu „La-bas“. Huysman tento román napsal během francouzského Okultního obrození v 19. století.

Greaves říká, že černá mše příští týdne v Harvard Queen’s Head Pub je míněna jako vzdělávací. Členové Satanistického chrámu neplánují nic ďábelského – tato skupina neplánuje použít posvěcenou hostii nebo provokovat duchovní svět. Greaves říká, že on je ateista.

„Tohle není nadpřirozený rituál,“ řekl Greaves Daily News. „My nevěříme na nadpřirozeno. A já si nemyslím, že víra v nadpřirozeno by vám měla dávat nějaká privilegia, ač hluboce věřím, že vyznání by mělo být chráněno.“

Tohle činí z aktivit Satanova chrámu více politické prohlášení než náležitý náboženský rituál – jinými slovy, to má blíže k teologii Církve létajícího špagetového monstra než k Církvi Satanově.

Ďábel ale i tak tvoří podstatu.

„Neexistuje silnější kulturní symbol pro revoltu proti obecné ideji svévolné autority a revolty vůči krajní tyranii,“ řekl Greaves o Satanovi. „Neexistuje lepší konstrukt, který může fungovat jako nositel poselství pro naši práci a cíle.“

Všechno to povídání o Satanovi vystrašilo Katolickou církev.

Bostonská Katolická arcidiecézie vydala prohlášení odsuzující plánovanou satanistickou demonstraci a oznámila plán na vedení „Svaté hodiny“ souběžně s tím v blízkém kostele.

„Pro dobro katolických věřících a všeho lidu Církev poskytne jasné poučení ohledně uctívání Satana,“ uvádí se v prohlášení. „Tyto aktivity odtrhávají lidi od Boha a od lidské pospolitosti, jsou v rozporu s dobročinností a dobrotou a uvádí účastníky do nebezpečné blízkosti destruktivního působení zla.“

To show bude ale pokračovat. Harvard University zdůrazňuje, že oni neschvalují hlediska Klubu kulturních studií. Škola ovšem v prohlášení řekla, že podporují práva studentů na volné shromažďování.

Klub kulturních studií jako součást sérií výzkumů odlišných kultur také hostí šintoistický čajový obřad, exhibici šejkrů a buddhistickou prezentaci o meditaci.

Satanistický chrám byl na druhou stranu v minulosti aktivně zapojen do debaty o vztahu církve a státu. V současnosti tato skupina zkouší postavit monument Satana v Kapitolu státu Oklahoma jako alternativu k monumentu Deseti přikázání, který tam stojí od roku 2012.

Zdejší článek o stavbě tohoto monumentu a věcech kolem:

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: nydailynews.com