Tohle byl docela geopolitický týden: nejdříve BRICS otevřeně vzdorovaly dědictví systému rozvinutého světa zformováním banky BRIC a vytvořením $100 miliardové měnové rezervy, po čemž rychle následovalo poslední nejdrsnější kolo amerických sankcí proti Rusku, po čemž ještě rychleji přišla tragická katastrofa letu MH17, která se bohužel nezměnila na nic jiného než zase další provokativní pokus rozpoutat válku a změnit rusko-evropskou energetickou mocenskou rovnováhu maskovaný za hněvem veřejnosti nad smrtí několika stovek nevinných nezúčastněných. A když mluvíme o nevinných nezúčastněných, nic neomezuje izraelské rozhodnutí vjet do Gazy s tanky jen pár hodin po ukrajinské tragédii a šířit smrt v počtech, které v Gaze vyrostly dost nad 300. Kolem a kolem, je to velice znepokojivý týden, což si ovšem nikdo, kdo se dívá na S&P 500 neuvědomuje.


Rovněž to byl velice náročný týden pro virové epidemiology, kteří se strachem a úzkostí sledují probíhající epidemii Eboly v Západní Africe, která si dosud vyžádala přes 600 životů a stala se nejhorším propuknutím Eboly v historii. Co by se ale mohlo brzy stát ještě větší novinkou, je to, o čem jsme referovali minulý týden, konkrétně o muži z Colorada, který je nakažen nejvzácnější a nejsmrtonosnější formou plicního moru, jeho vzduchem přenášenou verzí, která se může šířit kašláním a kýcháním.

Stát šokovaný tímto vývojem pracuje na vyšetření zdroje ohrožení a na identifikaci těch, kdo by tomu mohli být vystaveni blízkým kontaktem s tímto člověk, řeklo ve svém prohlášení coloradské ministerstvo veřejného zdraví a životního prostředí. „Všem tomu vystaveným lidem se doporučí léčba antibiotiky.“ Čili, ta může být i marná, protože mor, není-li léčený, je smrtelný, a antibiotika se musí podat do 24 hodin po prvních příznacích, jinak se šance na smrt nesníží. K symptomům této nemoci podle ministerstva patří horečka, bolesti hlavy a na prsou spolu se zápalem plic, který se rychle rozvine a způsobí dýchavičnost, bolest na prsou a krvavé hleny.

Jelikož v US není na mor dostupná žádná vakcína, je úsilí úřadů zabránit panice pochopitelné: činitelé Colorada obyvatelům doporučili, aby udržovali domácí zvířata mimo styk s divokou přírodou, zvláště s mrtvými hlodavci. Mor se podle státu může šířit ze zvířat po velkém úhynu psounů prériových, když jejich blechy s touto bakterií hledají nové hostitele. „Poselství, které se snažíme šířit, je, že tady v Coloradu máme bakterie moru, a je třeba přijmout nezbytná opatření, abychom se vyhnuli nákaze.“

Čili to vypadá, že toto poselství se nerozšířilo včas. Podle Bloomberg se situace v Coloradu zhoršuje, neboť v Coloradu byly týden po první nákaze nejsmrtelnější formou této nemoci ohlášené nalezeny tři další případy.

Muž, u kterého byl ohlášen první plicní mor 11. července, je hospitalizován. Dva další případy jsou také plicním morem, zatímco ten třetí je mírnější forma. Všechny čtyři případy by mohly mít spojitost s přenosem na člověka od psa, který na tuto nemoc zemřel, řekli státní zdravotní činitelé. Ale také nemusely.

Dobrou zprávou je, že ti lidé, u nichž byla tato infekce nově objevena, byli léčeni antibiotiky, zotavují se a už nejsou nakažliví. Zdravotní činitelé mají podezření, že uhynulý pes mohl být vystaven nákaze od mor přenášejících blech ze psounů prériových či z králíků, řekla Jennifer House, mluvčí coloradského ministerstva veřejného zdraví a životního prostředí.

Špatnou zprávou je, že když jsme slyšeli o případu moru v Coloradu, tak se také předpokládalo, že to je naposledy. To ale nezabránilo úřadům, aby nezkoušely zlehčovat šíření této nemoci v těchto případech:

[quote align="center" color="#999999"]

Existují tři hlavní typy moru. K septickému moru dochází, když baktérie zamoří krevní oběh. Dýmějový mor se uchycuje pod kůží. Plicní mor je nejvážnější a může se šířit kašláním a kýcháním, dochází k němu, když se bakterie dostane do plic.

Podle centra pro kontrolu a prevenci nemocí mor ve všech jeho formách nakazí v USA v průměru sedm lidí ročně a dochází k němu převážně v západních státech Arizona, Nové Mexiko a Colorado. Tuto chorobu přenáší blechy, v nichž se uchytí bakterie zvaná Yersinia pestis z nakažených zvířat, jako jsou čipmankové, psouni prérioví, zemní veverky, myši a další savci.

„Ač k tomu nedochází denně, týdně či měsíčně, není to nic bezprecedentního,“ řekl v telefonním interview Jim Siedlecki, ředitel veřejných informací v kraji Adams, kde žije ta první oběť. „Případ moru, do něhož jsou zapojeny blechy a psouni prérioví, není v Coloradu nic, co by otřáslo světem.“[/quote]

A co takhle čtyři případy?

V každém případě věříme, že spolu s příchodem dalších tragických zpráv z celého světa v uplynulém týdnu, i tohle nejspíš vyšle „trh“ s akciemi k ještě větším výšinám.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: zerohedge.com