Zatímco separatismus a ozbrojené konflikty otřásají Blízkým východem, naší pozornosti jaksi uniká skutečnost, že rozpad států ohrožuje nyní také Západní Evropu. Myšlenky globalizace a multikulturalismu, které se aktivně prosazovaly v Evropě od konce 90. let minulého století, nemohly než vyvolat zpětnou reakci. Pokusy vedení evropského společenství vytvořit univerzální společnost způsobily jen vyostření národní identity v jednotlivých regionech Starého světa. Podobná situace však může být pro EU dokonce prospěšná.


Bruselu je totiž mnohem pohodlněji řídit Evropu skládající se z malých a středně velkých států soustředěných kolem jednoho centra síly, soudí politolog Pavel Svjatěnkov:

[quote align="center" color="#999999"]

Mají na tom zájem také představitelé největších zemí EU, jako jsou Německo a Francie. Vždyť debatovat se Španělskem nebo s Itálií je dost těžko, i když jsou tyto země slabší než předáci EU. A debatovat řekněme se Severní Itálií nebo s Baskickem nebude žádný problém. Podobné menší státy je možno vždy donutit k tomu, aby plnily vůli předáků EU. V tom, že separatismus se rozvíjí nyní v takových členských zemích EU, jako jsou Velká Británie, Španělsko a zčásti také Itálie, neohrožuje však Francii a Německo, se shoduje celá řada zájmů. [/quote]

Nejpříznačnější má být v tomto smyslu zářijové referendum o nezávislosti Skotska, říkají experti. Bude-li v průběhu hlasování zvolena varianta vystoupení ze složení Velké Británie, tradiční bilance sil v Evropě se značně změní, tvrdí Pavel Svjatěnkov:

[quote align="center" color="#999999"]

Nezávislé Skotsko se bude orientovat na předáky EU – Francii a Německo. V daném případě dojde k podstatnému oslabení Velké Británie, bude zasazena rána její prestiži, a bude jasné, že Britové nekontrolují ani svůj vlastní ostrov. [/quote]

V kontinentální Evropě se věci také nedaří moc dobře. Přání Basků získat nezávislost může způsobit destabilizaci ve Španělsku. A problémy Španělska se neomezují jen na Basky. Dalším problémem Madridu je Katalánsko, které se chystá vyhlásit nezávislost. Když k tomu dojde, rozdělí se Španělsko na několik menších států s velkou pravděpodobností jejich dalšího rozpadu.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: czech.ruvr.ru