Vláda zneužívá obvinění proti Rossi Ulbrichtovi jako trojského koně ke schválení děsivých zákonů, které by činily vlastníky webových stránek odpovědnými za aktivity uživatelů. Federální vláda připravuje zneužití případu proti údajnému zakladateli Hedvábné stezky Rossi Ulbrichtovi jako trojského koně ke zmrzačení svobody Internetu, a aby učinila vlastníky webových stránek odpovědnými za aktivity jejich uživatelů, čímž by se stanovil precedens pro nové děsivé zákony, které by drasticky změnily tvář celosvětové sítě.


Ulbricht v současnosti čelí obviněním z obchodu s narkotiky, počítačového hackerství, praní peněz a zapojení se do organizovaného zločinu kvůli své roli jako zakladatele Hedvábné stezky, tj. on-line tržiště, které by uživatelům umožňovalo nakupovat anonymně zboží včetně ilegálních drog za využití bitcoinů jako metody platby. V říjnu 2013 FBI Hedvábnou stezku ukončila a Rosse Ulbrichta zatkla.

Ač se mediální reportáže kolem tohoto případu téměř výhradně zaměřily na obviňování, že Hedvábná stezka byla rájem pro zločince a drogové dealery, tak daleko významnější záležitost toho, jak federální vláda tohoto případu zneužívá ke stanovení nebezpečného zákonného precedentu, který by rozdrtil základní internetovou a finanční svobodu, se přehlíží.

Skutečností však je, že Ulbricht není vinen žádným z těch obvinění, která proti němu vznesli, jen tím, že vedl webovou stránku, na které takovéto aktivity údajně probíhaly. Jak uvádí webová stránka – Osvoboďte Rosse Ulbrichta (Free Ross Ulbricht website): „Pokud bude Ulbricht odsouzen, tak to otevře dveře pro cenzuru a erozi svobody Internetu. Podle současného zákona nejsou hostitelé webových stránek odpovědní v občanských případech za ilegální aktivity na jejich stránkách. Tento případ by stanovil precedent pro trestní odpovědnost hostitelů webu.“

Ulbrichtova matka Lyn Ulbricht v interview s Julií Tourianski vysvětlila, proč tento případ představuje nejtěžší hrozbu pro budoucí Internet od dob pokusů se SOPA a PIPA.

„Tento případ vydláždí cestu pro nové zákony a nové interpretace zákona,“ řekla Ulbricht s dodatkem, že advokát Rosse Ulbrichta Joshua Dratel zdůrazňuje skutečnost, že vláda často zneužívá vysoce profilované případy k zavedení drakonické legislativy.

„Na základě případu Hedvábné stezky se založí zákony,“ varovala Ulbricht s dodatkem, že internetová autonomie a soukromí by se mělo zdecimovat spolu s tím, že status bitcoinu jako virtuální měny by se revokoval, aby byl uveden pod předpisy pro praní peněz, čímž by se celé základy bitcoinu jako anonymní krypto-měny zmrzačily.

Ten nejznepokojivější precedent, který by z tohoto případu mohl vzniknout, by činil vlastníky webových stránek trestně odpovědnými za chování jejich uživatelů. Ulbrichta postihla obvinění za hackování i přes skutečnost, on nikdy osobně žádný počítač nehacknul, s tím, že obžaloba citovala skutečnost, že software, kterého lze využít k hackování počítačů, se na Hedvábné stezce prodával, a že Ulbricht za to odpovídá podle právní definice „převoditelného úmyslu“.

To by v podstatě stanovilo precedent, podle kterého by se eBay a další on-line maloobchodníci, jak malí, tak velcí, stali trestně odpovědnými za cokoliv prodávaného na jejich platformě i přes skutečnost, že „přenos úmyslu“ je porušením části 230 Zákona o listovním (komunikačním) tajemství. To by rovněž otevřelo dveře pro trestní odpovědnost vlastníků webových stránek za uživatelské komentáře, hrozby a nenávistné projevy, což by nevyhnutelně vedlo k zadušení svobody projevu na webu a na sociálních médiích.

Tohoto případu bude rovněž nejspíš zneužito jako ukázkového k nalákání k dlouhodobé agendě na úplné zrušení internetové anonymity a na uvalení drakonických regulací v souladu s programem „věrohodné identity“ Bílého domu.

Dalším příkladem, při němž by se mohly nové zákony aplikovat, by bylo to, kdyby se poskytovatelé Internetu stali trestně odpovědnými za aktivity při prohlížení stránek a stahování svých uživatelů, což by potenciálně namazalo skluzy k povinným filtrům webových stránek (což je další příklad, při němž by byl cenzurován zcela nevinný obsah), stejně jako k přísnému sledování uživatelů, aby se vyloučila potenciální odpovědnost.

„Tohoto případu zneužijí, aby rozšířili svou moc,“ řekla Ulbricht s dodatkem, že na paletě je sám Internet. „Tento případ má stanovit zákony, co nás přivedou do 21. století – bude to mít dopad na Internet, takže to dopadne na nás všechny – udělají si zákony a stanoví precedenty.“

Mediální reportáže o případu Hedvábné stezky se převážně točily kolem neprokázaných domněnek o „nájemných vraždách“ vznášených proti Rossi Ulbrichtovi, zatímco děsivé precedenty, které by to mohlo pro Internet stanovit z hlediska soukromí, anonymity a trestní odpovědnosti vlastníků webových stránek téměř universálně ignorovaly.

Lyn Ulbricht řekla, že obvinění z „nájemných vražd“, z nichž čtyři z pěti už byla vyvrácena, umožnila médiím establišmentu očerňovat reputaci jejího syna a potlačovat sběr peněz na jeho případ a sloužit k odpírání kauce pro Ulbrichta, a k pošlapávání práva na řádný proces tím, že zdržovali jeho práva, aby mu bylo umožněno seznámit se s podrobnostmi svého vlastního případu.

Reportáže mainstreamu o tomto případě byly ohromně jednostranné s tím, že reportéři slepě papouškovali vládní tvrzení, že Ross Ulbricht a člověk s přezdívkou ‚DPR‘ (Strašlivý pirát Roberts) byli jedna a ta samá osoba, i přes skutečnost, že to nebylo doloženo, jen aby tak shodili Ulbrichtův charakter.

„Pokud může obžaloba obehrát zákon v případě Rosse, tak to může udělat u kohokoliv z nás,“ řekla Ulbricht. „To, co činí, je, že berou zákony, které byly konstruovány pro náš fyzický svět, které moc nesedí s domněnkami o případu … a zkouší přes ně těžkou rukou vnutit domněnky, které prostě s ničím moc nesedí.“

„To je protiústavní a tak, jak to vidím, když budou fungovat takovýmto způsobem, tak je to hrozba pro nás všechny,“ varovala Ulbricht s dodatkem, „když nemáme vládu zákona a soulad s ústavou, a prokurátoři si mohou používat zákona způsobem, jakým si zamanou, aniž by postupovali podle zákona, který tomu odpovídá, tak je to pro nás všechny hrozba.“

„Jdeme proti Goliášovi a potřebujeme armádu Davidů, aby se k nám přidalim, a pomohli nám, pomozte nám prosím.“

Podpořit Rosse Ulbrichta a bránit Internet proti tomu, co představuje fundamentální hrozbu svobodě projevu, anonymitě a základním svobodám svobodného trhu můžete příspěvkem na freeross.org/donate-now.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: prisonplanet.co m