Ač pozornost světa s krátkodobou pamětí může být odvrácena soustředěním na Irák, kde povstalci ISIS teď klepou na dveře Bagdádu, a spolu s ním i ohromným jižním ropným polím a infrastrukturám (které kdyby vypadly z provozu, tak to podle T. Bone Pickens vyšle ceny ropy na $200), tak se ten konflikt, „sejde s očí, sejde z mysli,“ na Ukrajině, referování o němž Západní média svého času počátkem května z dosud ne zcela jasných důvodů odhodila jako horký brambor, eskaluje, a když přes noc vypukly čerstvé násilnosti, byl při tom údajně separatisty ve městě Lugansk sestřelen transportní Il-76, zrovna když měl přistávat.


V důsledku tohoto pádu bylo všech 49 ukrajinských vojáků na palubě zabito. Počet obětí by mohl být i největším, jaký kdy vládní síly utrpěly v jediném incidentu od té doby, kdy ukrajinská vláda spustila proti pro-ruským separatistům na východě vojenskou operaci.Č

tenáři připomínáme, že Lugansk je to samé město, kde byl počátkem června nafilmován ukrajinský bitevník, jak si rozmarně za bílého dne bombarduje civilisty, což vedlo četným civilním obětem.

Jak hlásí AFP, pro-ruští separatisté v noci sestřelili ukrajinský vojenský transportní letoun vezoucí vojska a zásoby do východního města Luhansk, oznámilo v sobotu ministerstvo obrany. Tohle je druhé ohlášení velkých leteckých obětí Ukrajinců následující po sestřelení vojenské dopravní helikoptéry, k němuž došlo na konce května, a při tom byl zabit i ukrajinský armádní generál.

[quote align="center" color="#999999"]

„V noci z 13. – 14. června teroristé pálící z protileteckých zbraní a velkorážního kulometu sestřelili vojenský transportní letoun IL-76, když se chystal přistát,“ uvedlo v prohlášení ministerstvo spolu s nabídkou kondolence rodinám obětí.

Podle vojenského mluvčího Vladislava Selezňova bylo zabito čtyřicet devět příslušníků vojsk.

Luhansk leží u hranic Ukrajiny s Ruskem, tj. v oblasti, kde separatisté zabrali vládní budovy a vyhlásili po sporném referendu nezávislost.

Během násilností posledních dvou měsíců bylo zabito odhadem 270 lidí. [/quote]

V jiných zprávách Bloomberg referuje, že stráže v noci našly u jednoho z hlavních vchodů do presidentovy kanceláře výbušné zařízení, což hlásí tisková služba Unian s odkazem na neidentifikovaného činitele z Úřadu státní stráže. To zařízení bylo zhotoveno z několika granátů a mobilního telefonu. Muž, který to zařízení nastražil, však šikovně utekl, říká Unian, a tak není jasné, zda to byl ruský „separatista“ nebo ho pouze najala CIA.

Když je to tak, čekali bychom, že poslednímu tragickému vývoji ukrajinské občanské války se dostane daleko více reportáží Západních médií než rozmarnému bombardování civilistů ukrajinskými silami v tom samém městě přede dvěma týdny.

Video toho incidentu si lze prohlédnout níže.