USA se mohou bezprostředně zúčastnit přípravy příslušníků ukrajinských silových struktur. Možnost této pomoci projednal prezident USA Barack Obama na setkání s nově zvoleným ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem. Jako opatření pro obnovení míru na Ukrajině projednali perspektivy rozvoje ukrajinské ekonomiky a snížení energetické závislosti Kyjeva od Moskvy. Řeči o ekonomice nebyly ostatně na tomto setkání hlavní, soudí experti. Pro Obamu bylo důležité potvrdit Porošenkovu legitimitu. Půlhodinové setkání začalo výměnou poklon. Barack Obama ještě jednou blahopřál Petru Porošenkovi (poprvé to udělal ještě před sčítáním hlasů).


Americký prezident vyjádřil rovněž jistotu v tom, že Ukrajina velmi brzy přijde k demokracii, samozřejmě, nikoli bez pomoci USA. Porošenko ze své strany prohlásil, že od prvního dne po inauguraci bude Ukrajina připravena předložit plán mírového urovnání na jihovýchodě země.

Detaily plánu urovnání, o němž byla řeč na setkání, nebyly zveřejněny. Je jenom známo, že mezi hlavními kroky bude úsilí o energetickou nezávislost na Moskvě.

Neobešlo se samozřejmě beze slibů všestranné pomoci ze strany USA. Hlavní důraz byl kladen na vojenskou spolupráci. Washington už vynaložil na ukrajinskou armádu 23 milionů USD. Jde o uniformu, noktovizory, spojovací prostředky a obědové balíčky. Teď se jednalo o přípravě příslušníků ukrajinských silových struktur Američany. Kromě toho slibuje Washington dodat Ukrajině neprůstřelné vesty v hodnotě 5 milionů USD. Porošenko na to odpověděl, že podobná pomoc zachrání životy vojákům. V podmínkách pokračující trestné operace na Východě znějí tato slova přinejmenším cynicky.

O vojenské spolupráci v plném rozsahu však sotva může být řeč, soudí expert Sergej Čerňachovskij:

[quote align="center" color="#999999"]

Myslím si, že přímá vojenská pomoc ze zahraničí nebude. Porošenko však bude formálně vykonávat funkci hlavy státu v podmínkách diktatury. Už je jasné, že plnou moc nemá a mít nebude. Je to loutková vláda řízená z EU a USA. [/quote]

Snad právě proto se na setkání nejednalo o reálné pomoci ani o konkrétních krocích pro překonání krize: Barack Obama se soustředil raději na blahopřání. Pro USA je to způsob dokázat, že mají pravdu, a představit Porošenka západním přátelům, říká expert Bogdan Bezpalko: 

[quote align="center" color="#999999"]

Protože se jeho volby konaly se zjevnými porušeními, a tím hlavním porušením je skutečnost, že v zemi probíhá občanská válka, která obyčejně volby znemožňuje, vyvolala legitimita Porošenka u světových politiků řadu vážných otázek. Tím, že se s ním setkal a uznal Porošenka za prezidenta, Barack Obama ho jakoby legitimizoval. [/quote]

Porošenko, inspirovaný podporou vlivných ochránců, už prohlásil, že Ukrajina je ochotna podepsat dohodu o asociaci s EU kdykoliv, a že teď je tím hlavním evropská cesta rozvoje země. Právě pod těmito hesly začínal Majdan, který se mimochodem dosud nerozešel. A svým oponentům slibuje Porošenko decentralizaci a rozsáhlou amnestii.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: czech.ruvr.ru