Humanitární katastrofa na jihovýchodě Ukrajiny nití jeho obyvatele k tomu, aby opouštěli zemi. Největší proud běženců směřuje do pohraničních oblastí Ruska. Kyjevské úřady ponechaly svůj lid na pospas osudu – bojové akce probíhají v obytných čtvrtích, a humanitární koridory pro obyvatele nebyly zřízeny. Přitom mezinárodní organizace ochránců lidských práv situaci na Ukrajině ignorují. Rusko převzalo péči o ukrajinské běžence. Denně přichází do pohraničních okresů Rostovské oblasti asi 7 až 8 tisíc lidí. Jsou to hlavně rodiny s dětmi, které prchají před ostřelováním, před nálety ukrajinského letectva a před kulkami odstřelovačů.


Kyjevské úřady odmítají vytvářet humanitární koridory pro ty, kdo chtějí opustit pásma bojových akcí, a proto obyvatelé utíkají z měst na vlastní pěst. Zůstat doma by bylo ještě nebezpečnější: ukrajinská Národní garda bombarduje obytné čtvrtě a nemocnice, lidem nestačí léky, potrava a pitná voda. Kdo mohou, přestěhují se k příbuzným do jiných oblastí země. Většina lidí však nemá k tomu ani síly, ani prostředky – mnozí z nich ztratili veškerý svůj majetek. Představitel doněckých úřadů Děnis Pušilin požádal občany Ruska, aby se postarali o běžence z jihovýchodu Ukrajiny. Na tuto výzvu se ozvali mnozí, říká Děnis Pušilin:

[quote align="center" color="#999999"]

Jde o Krym, Stavropol a jiné regiony. Posíláme tam samozřejmě především děti. Bývají však období, kdy nemůžeme vůbec nikoho odvézt. Například, ukrajinská vojska nedovolují evakuaci dětí a těhotných žen ze Slavjanska. Kdo jen může dávat a plnit podobné rozkazy?[/quote]

Rusko je ochotno přijmout všechny. Na územích hraničících s Ukrajinou byl vyhlášen výjimečný stav. Byly tam zřízeny tábory, kde běžencům dávají provizorní obydlí, potravu a předměty denní potřeby. S dětmi pracují pedagogové a psychologové. V pásmu bojových akcí však zůstává v nebezpečí ještě mnoho lidí, zdůraznil zplnomocněnec pro práva dítěte při prezidentovi RF Pavel Astachov:

[quote align="center" color="#999999"]

Humanitární katastrofa na Ukrajině zůstává bez povšimnutí a bez pomoci mezinárodních organizací ochránců lidských práv. Nereagují, nezakládají humanitární mise, nežádají na vládě – a ukrajinská vláda přece existuje, i když prozatímní – aby zařídila humanitární koridory. Doufáme, že se evropské mezinárodní organizace probudí z tohoto podivného spánku a vytvoří všechny nezbytné podmínky pro ochranu lidí, a především dětí.[/quote]

Západ však zatím slibuje pomoc jen kyjevským úřadům. Mj. prezident USA Barack Obama na setkání se zvoleným 25. května prezidentem Ukrajiny Petrem Porošenkem oznámil záměr USA poskytnout 5 milionů dolarů… v podobě neprůstřelných vest, noktovizorů a spojovacích prostředků. Snad proto, aby mohli vojáci nejen ve dne, ale také v noci zabíjet lidi, jimž dochází chléb a léky.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: czech.ruvr.ru