Než někdo naznačí, že v Rusku se všechno soustřeďuje za každou cenu na Čínu, tak uvažte, že jak už od roku 2012 říkáme, je pro Rusko (i Čínu) možná zrovna tak strategicky důležitý Írán, který už v minulosti proti Petrodolaru při mnoha příležitostech vyrazil, a to ne jen kvůli jeho ohromným ropným rezervám, ale kvůli jeho ještě strategičtějšímu umístění v srdci Perského zálivu.  Buďte si jisti, že Eurasijský půlměsíc Ruska s Čínou bude posilovat, pokud tyto dva národy dosáhnout silného úchopu Hormuzské úžiny, a budou do Zálivu v jejich sevření schopny uzavřít dopravu – buď tankerů, nebo vojsk US Páté flotily umístěné v Bahrajnu.


 Proto ani nepřekvapuje, že ani ne 24 hodin poté, co Rusko s Čínou oznámily „svatý grál“ energetické dohody, ohlásila RIA, že Rusko si už připravuje zavázat teheránský režim dohodou o postavení nikoliv jedné, nýbrž rovnou 8 (!) další jaderných elektráren v této zemi.

Od RIA:

[quote align="center" color="#999999"]

Moskva by mohla s Teheránem letos podepsat mezivládní dohodu o postavení osmi nových reaktorů pro jaderné elektrárny v Íránu, řekl ve čtvrtek žurnalistům zdroj blízký vyjednávání.

Dva reaktory by se mohly postavit v elektrárně v Búšehru a šest reaktorů na dalších místech, řekl tento zdroj s dodatkem, že rozhovory jsou ve své závěrečné fázi.

Před tím tento týden řekl ruský president Vladimir Putin, že rusko-íránská spolupráce bude pokračovat i přes mezinárodní turbulence kolem Teheránu. Putin řekl, že Rusko a Írán nejenže jsou sousedy, ale také dlouhodobými spolehlivými partnery.

Jediná íránská jaderná elektrárna u Búšehru byla připojena k síti v září 2011 a na plný výkon začala fungovat o rok později. Moskva předala provozní kontrolu nad touto Ruskem zhotovenou elektrárnou Íránu v září příštího roku.[/quote]

Je samo sebou, že tahle dohoda bude mít přímé i nepřímé posvěcení od Číny.

A prokletí od amerického ministerstva zahraničí hroutícího se v zuřivých záchvatech naprosté bezmoci, když je to tak nesmírně, strašlivě „drahé“ pro všechny zúčastněné.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com