Izraelsko-ukrajinský oligarcha žijící ve Švýcarsku Ihor Kolomojsky zavolal pro-federalistickému vůdci Jihovýchodu Olegu Carevovi, aby jej informoval, že Ukrajinská židovská komunita je připravena vyplatit odměnu $ 1 milionu komukoliv, kdo jej zavraždí. Nařídil mu, aby okamžitě uprchl ze země (1). Avšak vůdce ukrajinské židovské komunity Jan Epstein popřel domněnky pana Kolomojského. Podle něj pan Kolomojskij vůbec nereprezentuje ukrajinské Židy (2), a to i přesto, že hraje důležitou roli v mezinárodním Sionistickém hnutí.


Pan Kolomojsky klade panu Carevovi za vinu smrt židovského příznivce kyjevského puče 9. května v Mariupolu.

Ihor Kolomojskyj už nabídl i odměnu 10 000 dolarů za každého „ruského sabotéra“ chyceného v baště jeho moci v Dněpropetrovsku.

Ihor Kolomojskij je považován za hlavního vůdce Ukrajinské mafie. Řadí se jako druhý či třetí nejbohatší muž země (po Rinatu Achmetovi a Viktoru Pinčukovi). Vlastní metalurgický průmysl, Privat Bank a v roce 2011 převzal i sektor plynu.

Ihor Kolomojskij předsedá Jednotné židovské komunitě Ukrajiny a Evropské židovské unii. Založil Evropsko-židovský parlament (označovaný zastřešující organizací francouzských Židů CRIF za podvržený spolek), který podporuje Bahrajn. Je spoluvlastníkem mezinárodní mediální sítě Jewish News One (která v současnosti vysílá jako Ukrajinské zprávy jedna). (3)

Ihor Kolomojskij byl jmenován úřady kyjevské junty guvernérem Dněpropetrovské oblasti. Bylo to také on, kdo sehrál aktivní roli při organizování masakru v Oděse 2. května 2014 spolu se svou soukromou armádou Batalion „Dněpr-1“ (4). Byl to on, kdo rekrutoval R. Hunter Bidena, syna US vicepresidenta Joe Bidena, a Devona Archera, spolupředsedu finanční komise pro presidentskou kampaň Johna Kerryho v roce 2004, jako členy správní rady svého plynového holdingu (5).

Poznámka české redakce: O tom, že Kolomojskij vypsal na zavraždění Careva a vyvraždění jeho rodiny tuto odměnu, se lze dočíst kromě uvedených zdrojů i v mnoha jiných zahraničních článcích např. v tomto článku o falešných pseudorozhovorech kulatého stolu k dosažení národní jednoty kyjevské junty: ZDE

V tomto článku jsou také výňatky telefonních odposlechů dokazující, že to on organizoval a platil masakr v Oděse.

Některé zdejší starší články k těmto událostem:

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: globalresearch.ca