Když se první dáma Spojených států Michelle Obamová objevila na obrázku, podporujícím 200 školaček unesených v Nigérii, byla vyzdvihována za výstup proti Boko Haramu. Ale ostatní rychle využili její zprávu a proměnili ji v anti-dronovou kampaň. Michelle Obamová se minulý týden objevila na virálně sdíleném obrázku s cedulí, na níž se píše "#Bring Back Our Girls" (Přiveďte zpátky naše holky). Hashtag se rychle rozšířil online s pomocí online komunity všech, kdo četli o tragickém únosu holčiček ve školním věku radikální islámistickou skupinou.


Její příspěvek k pokračující konverzaci nezůstal nepovšimnut kritiky prezidenta Obamy. Uživatelé Twitteru použili photoshop k úpravě textu na značce či se chopili vlastní, aby postovali obrázky o řadě jiných problémů, od amerického konzervatismu přes sport až po drony.

Britská nezisková společnost Bureau of Investigative Journalism prohlásila počátkem tohoto roku, že za 5 let Obamovy administrativy bylo na blízkém východě zabito minimálně 2 400 lidí bezpilotními letouny – drony. Dokonce i kritici připouštějí, že mnohé z obětí byli militanti, avšak útoky rozpoutaly nepředstavitelnou devastaci civilistů a jejich rodin – především v Pákistánu, kde právě drony hodně přispěly k protiamerickému smýšlení.

Překlad: Jan Petrák

Zdroj: rt.com