Rusko tlačí na obchodní dohody, které minimalizující účast (a vliv) amerického dolaru už od nástupu ukrajinské krize, a není to tudíž žádným tajemstvím, i my jsme o tom na svých stránkách před tím rozsáhle referovali (viz Gazprom Prepares "Symbolic" Bond Issue In Chinese Yuan; Petrodollar Alert: Putin Prepares To Announce "Holy Grail" Gas Deal With China; Russia And China About To Sign "Holy Grail" Gas Deal; 40 Central Banks Are Betting This Will Be The Next Reserve Currency; From the Petrodollar to the Gas-o-yuan a mnohé další). Ale až dosud bylo mnohé z toho v hájemství zpráv z doslechu a obecně zbožných přání.


Konec konců by to přeci bylo „směšné“, že by nějaká země vůbec mohla vážně uvažovat o existenci mimo ideologické a náboženské sevření Petrodolarem…, protože, kdyby to někdo udělal, tak to udělají všichni, a jako další věc, jak přeci víte, by USA měly hyperinflaci, sociální kolaps, občanskou válku a všechny ostatní charakteristické znaky, jimiž se vyznačují i ostatní banánové republiky jako Venezuela, která však nemá globální rezervní měnu, se kterou by mohla opruzovat okolí.

Čili jak říkají Keynesiánští ekonomové, čili údělní kazatelé víry, náboženství Petrodolaru vyžaduje, aby mu svět věřil.

Když je to však takhle, tak to může dělat státistům potíže, když si přečtou, že Rusko aktivně tlačí na plány dostat dolar do zpětného zrcátka a nahradit ho bez-dolarovým systémem, čili jak to nazývá Rusko, „de-dolarizovaným“ světem.

Hlas Ruska s odkazem na ruské tiskové zdroje hlásí, že ministerstvo financí této země je připraveno dát zelenou plánu na radikální zvýšení role ruského rublu v exportních operacích, přičemž bude redukovat podíl v dolarech denominovaných transakcí. Vládní zdroje věří, že ruský bankovní sektor je „připraven vypořádávat rostoucí počet v rublech denominovaných transakcí.“

Podle tiskové agentury Prime vláda 24. dubna zorganizovala speciální schůzi věnovanou nalezení řešení jak se zbavit amerických dolarů v ruských exportních operacích. Byli povoláni experti z vrcholné úrovně z energetického sektoru, bank a vládních agentur a byla navržena četná opatření jako reakce na americké sankce proti Rusku.

No, pokud snad Západ chtěl z Ruska vymáčknout reakce s vyšší eskalací na každou sankci proti této zemi, tak se toho brzy dočká.

Schůzce o „de-dolarizaci“ předsedal první místopředseda vlády Ruské federace Igor Šuvalov, z čehož je patrné, že Moskva myslí své záměry na zastavení použití dolaru nesmírně vážně. Následná schůze pak proběhla pod předsednictvím náměstka ministra financí Alexeje Mojsejeva, který později řekl kanálu Rossia 24, že „množství v rublech denominovaných kontraktů poroste,“ s dodatkem, že nikdo z dotazovaných expertů a zástupců bank na vládním plánu na nárůst podílu dolarových plateb neshledal žádné problémy.

Pro rusky mluvící čtenáře je interview s Moisejevem níže a přepis lze nalézt zde: