Kyjevské události svědčí o tom, že Ukrajinu ovládají oligarchové. Celý tento státní převrat byl uskutečněn za jejich peníze a nyní jde o vracení dluhů. A jejich jmenování na vysoké státní posty je tedy celkem logické. Oleksandr Turčynov, který se chopil povinností hlavy státu, jmenoval téměř hned po převratu vlivné oligarchy novými vedoucími činiteli ve východních a jižních oblastech země. Podle jeho slov pomohou bohatí lidé z Východu zachovat územní celistvost státu.


Guvernérem Doněcké oblasti se například stal předseda ředitelské rady společnosti Industrialnyj sojuz Donbasu (Průmyslový svaz Donbasu) Sergej Taruta (jeho majetek se odhaduje na 2,65 miliardy dolarů). Dněpropetrovskou oblast dostal spolumajitel Privat Banky Igor Kolomojskij (3,64 miliardy dolarů). Guvernérem Oděské oblasti byl jmenován Vladimir Němirovskij, majitel oděských závodů Stalkanat-Silur.

Tato politika Kyjeva vůči východním regionům nebyla ale úspěšná. Lid odmítl vnucené guvernéry. Avšak vláda se nevzdala a věří, že pouze oligarchové dokážou zabránit šíření „separatismu“ na jihovýchodě. Po tragických událostech v Oděse, kde jen podle oficiálních zpráv zahynulo 46 lidí, a desítky proruských aktivistů jsou pohřešovány, propustil Turčynov z postu guvernéra Vladimira Němirovského, ale jeho místo hned obsadil přítel dněpropetrovského guvernéra Kolomojského Igor Palica, jehož majetek se odhaduje na 115 milionů dolarů. Zajímavé je, že samotný Kolomojskij byl v tento den v Oděse. Palica není z Oděsy, je ale prověřený „vlastenec“ ze západu Ukrajiny, z Volyně. A poněvadž má Kolomojskij v Oděské oblasti velké komerční zájmy, snaží se prosadit svůj vliv na jihu země prostřednictvím Palicy.

Je jasné, že protesty na Majdanu proti moci ukrajinských oligarchů skončily tím, že se právě do jejich rukou dostala moc v Kyjevě. Oligarchy z Janukovyčových dob prostě vystřídali oligarchové „oranžové“ barvy. Nevíme, kdo je horší, protože nová kyjevská vláda nemá žádné zdržující motivy. Janukovyč se neodvážil nasadit zbraně proti Majdanu. Oligarcha Kolomojskij a jeho spolubojovníci s tím, zdá se, žádné problémy nemají.

Zdroj: czech.ruvr.ru