Ministr obrany Ukrajiny vydal prohlášení potvrzující, že ukrajinské síly vzdušné obrany v jižních regionech země byly uvedeny do „operační pohotovosti“. Což přichází v patách tomu, jak proruští separatisté zajali pozorovatele OSCE jako rukojmí – a později je „předváděli“ v místní televizi (kde vysvětlovali, že se s nimi nezacházelo špatně). V dalším podivném úskoku proruské síly (oblečené do britských vojenských výstrojí) zabraly regionální televizní stanici sídlící v Doněcku. Fámy na Twitteru naznačují, že v Charkově došlo k plné vojenské mobilizaci – je však třeba to potvrdit; avšak německý náměstek ministra zahraničí Erler potvrdil, že EU je nachystaná rozšířit „druhou fázi“ sankcí proti Rusku a o dalších sankcích by mohla dále během tohoto týdne diskutovat.


Ukrajinské síly vzdušné obrany v pohotovosti…

[quote align="center" color="#999999"]

Ukrajinské síly vzdušné obrany byly uvedeny do „operační pohotovosti“ v jižní regionech země, uvedlo v prohlášení ministerstvo obrany.

  • UKRAJINSKÉ SÍLY VZDUŠNÉ OBRANY JSOU NA JIHU V ‘OPERAČNÍ POHOTOVOSTI’ [/quote]

A jak hlásí BBC, proruští střelci na východní Ukrajině předvedli chycené evropské vojenské pozorovatele v médiích, přičemž probíhají pokusy o zabezpečení jejich okamžitého propuštění.

[quote align="center" color="#999999"]

Jeden z pozorovatelů předváděných ve městě Sloviansk řekl, že žádné z těch skupin neublížili.

Tým z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OSCE) doufá, že začne s vyjednáváním.

Střelci nadále okupují úřední budovy v tuctu východních měst a vzdorují vládě v Kyjevě .

Jak hlásí WaPo,

„Z celého srdce si přejeme vrátit se zpět do svých zemí, jakmile to bude možné,“ řekl jeden z pozorovatelů, německý plukovník Alex Schneider při tiskové konferenci uspořádané jejich vězniteli.

Schneider řekl, že těchto mužů se „nikdo ani nedotkl“ a těší se dobrému zdraví, neučinil ale žádný náznak, kdy by mohli být propuštěni. [/quote]

Avšak v dalším manévru, jak uvádí BBC, separatisté v Doněcku uchvátili kontrolu nad regionálním televizním a rádiovým ústředím s požadavkem, aby vysílání ruských státních kanálů bylo zapnuté zpátky místo služeb v Ukrajinském jazyce.

Byli oblečeni do britské vojenské výstroje…

V neděli během jiného vývoje událostí proruští střelci řekli, že se v noci na východní Ukrajině zmocnili tří členů ukrajinské bezpečnostní služby. Kyjev později potvrdil počet jejich důstojníků, kteří byli chyceni.

Reuters hlásí, že Rusy podporovaní separatisté říkají, že propustí pozorovatele OSCE, které včera unesli, pokud bude Kyjev souhlasit s propuštěním několika politických figur, které byly v současnosti uvězněny s obviněními z podněcování separatismu:

[quote align="center" color="#999999"]

Vjačeslav Ponomarjov, de facto starosta Slavjanska, když se ho ptali na výměnu zajatců, reportérům řekl: „Kyjevská junta má naše druhy a kamarády, tudíž, je-li taková možnost, jsme připraveni na výměnu.“

„Členové pozorovatelské mise jsou v dobré kondici. Jeden z vojáků trpí cukrovkou, není ale ve vážném stavu, má tablety. Léky i potraviny tady jsou,“ řekl Ponomarjov.

„Byli tu na našem území vojáci bez našeho povolení, tak jsou to samozřejmě teď naši zajatci,“ řekl. „Nebudeme vědět, co s tím dělat, dokud nezjistíme, kdo jsou, jakým byl druh jejich aktivity, a za jakým účelem sem přišli.“[/quote]

A Evropa přikračuje ke svým sankcím…

  • EU JE NACHYSTÁNA ROZŠÍŘIT DRUHOU FÁZI PROTIRUSKÝCH SANKCÍ, ŘEKL ERLER
  • EU MŮŽE TENTO TÝDEN DISKUTOVAT O EKONOMICKÝCH SANKCÍCH NA RUSKO, ŘEKL ERLER

Jak hlásí Bloomberg,

[quote align="center" color="#999999"]

„Udělalo na mě dojem,“ že Evropská unie rozšíří zákazy víz a zmrazení aktiv až „možná dalším 15 lidem“ z Ruska kvůli akcím na Ukrajině, řekl německý náměstek ministra zahraničí Gernot Erler.

„Je dost možné,“ že EU bude tento týden rovněž diskutovat o „nástupu třetí fáze,“ znamenající ekonomické sankce proti Rusku: uvedl Erler při interview v televizi ZDF.

Nejmenoval potenciální cíle sankcí.

EU bude muset zaprvé odsouhlasit, jaké ekonomické sankce aplikuje, řekl Erler.

„Ten vývoj nám dělá starosti, protože ve skutečnosti nevíme, co Ruskové chtějí,“ řekl Erler.

„Teď se bavíme o druhé fázi omezených sankcí a posílíme je o další příčku,“ řekl Elmar Brok poslanec Europarlamentu z Křesťansko-demokratické unie německé kancléřky Angely Merkel při televizním interview se ZDF. „Pokud to nebude fungovat, budeme muset během nadcházejícího týdne přistoupit k ekonomickým sankcím.“

„Nemyslím si,“ že by na to Merkelová nahlížela odlišně, řekl Brok v ZDF.[/quote]

No, tak abychom to všechno shrnuli – připravujeme 2. kolo sankcí, chystáme se na to 3., ale nemáme ani ponětí, co to v reálu udělá…

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com