Nový průzkum od YouGov pro Sanday Times ukazuje, že Strana nezávislosti Spojeného království (UKIP) se pro evropské volby „vyšplhala“ na první místo s 31 procenty Britů, kteří teď říkají, že 22. května podpoří euroskeptickou stranu Nigela Farage. Průzkum přichází spolu s tím, jak ministerský předseda David Cameron, vůdce konzervativní strany, řekl, že už ve svých vlastních řadách nebude činit Euroskeptikům žádné další ústupky. The Times (£) hlásí:


[quote align="center" color="#999999"]

Ministerský předseda včera bojoval, aby lokalizoval vlnu rostoucího Euroskepticismu, jelikož se potýká s apely konzervativních poslanců i veřejnosti, aby k Bruselu zaujal tvrdší linii, a tak vzdoroval hrozbě UKIP.

Vedoucí toryjský poslanec prozradil, že po hlasování 22. května mají v úmyslu navštívit Downing Street a od Camerona požadovat, aby nastínil daleko rozsáhlejší plány na repatriaci pravomocí od Bruselu.

Cameron se však staví do kolizního kurzu s vlastní stranou, když soukromě jejich obavy zavrhl, a zapřísahá se, že jim neustoupí ani o píď – i kdyby Toryové v evropských volbách utrpěli pokořující porážku.

Nervozitu Toryů rozdmýchá i dnešní průzkum EU voleb pro Sunday Times od YouGov, který UKIP poprvé staví do vedení s tím, že Konzervativci padají s odstupem na třetí místo.

Strana Nigela Farage i přes týden kontroverzí, stejně vyrostla na 31%, tj. o tři procenta před Labouristy s tím, že Toryové upadli na ubohých 19 procent.

V další ráně ministerskému předsedovi bývalý dárce Toryů, který teď podporuje UKIP, naznačuje, že tuto stranu bude obdarovávat i v příštích všeobecných volbách – čímž vyrostou Faragovy šance na získání křesel poprvé i ve Westminsteru. [/quote]

Tento průzkum je první svého druhu od vyvěšení kampaňového plakátu UKIP zdůrazňujícího nebezpečí masové imigrace směřující do Británie.

Tento týden se UKIP stala předmětem opakovaných útoků po kontroverzních prohlášeních pronesených jejich místními aktivisty, z nichž někteří projevovali rasistické cítění. UKIP přistoupila k rychlým akcím a provinilé členy suspendovala. Média mainstreamu šla dokonce tak daleko, že referovala i o ‚ pomstychtivé pornografii‘ (od zhrzeného milence) použité proti aktivistce UKIP Lizzy Vaid.

Ale všechna tato očerňování a útoky nejenže neměly na stranu Nigela Farage negativní dopad – nýbrž to vypadá, jako by UKIP posloužily, jelikož tím neustále dominovala britskému cyklu zpráv. Dnes o tom referoval Independent:

„Přes všechna ta odhalování pochybných náhledů na jeho kandidáty a funkcionáře, přes to vysílané grilování za zaměstnávání jeho německé manželky a přes obvinění z „rasistické“ plakátové kampaně, pro Nigela Farage i tak zůstal uplynulý týden, co se týče květnových evropských voleb, v kurzu směřujícím k jednomu z největších vzepětí dosažených během moderní politické historie.

Breitbart London rovněž spatřil rozšiřovanou dokumentaci, která tvrdí, že existují „domněnky“ o „kruhu pedofilů“ fungujících uvnitř UKIP. Tyto podezřelé dopisy předhazují četná fakta o nesprávnostech od UKIP, a panuje o nich přesvědčení, že jde o hoax. Jeden stranický zdroj Breitbart London řekl, že tato dokumentace je „fantazií“, a narážel, že by to mohla být práce vyhozených poslanců UKIP usilujících o poškození strany.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: breitbart.com